На архівному знімку 1993 року Іван Дем’янюк повертається до США після виправдання в Ізраїлі
Прокуратура Мюнхена у понеділок звинуватила Джона (Івана) Дем`янюка в причетності до вбивства 27,9 тис. людей, передає AP. Коли справу почнуть розглядати в суді, поки невідомо.

За даними слідства, в роки Другої світової війни Дем`янюк служив охоронцем в концтаборі Собібор на території Польщі і був причетний до масового знищення євреїв. Сам Дем`янюк запевняє, що воював в Червоній армії, а потім потрапив в полон.

На початку липня лікарі підтвердили, що 89-річний підозрюваний достатньо здоровий, щоб з`явитися перед судом, якщо засідання проводитимуться у форматі два блоки по 90 хвилин в день.

Відео дня

Дем`янюк народився  в Україні в 1920 році. Його справа розглядається в Мюнхені, оскільки після війни він якийсь час знаходився в таборі для переміщених осіб в цьому регіоні.

Розслідування тривало десятиліттями. У 1952 році Дем`янюк перебрався до Америки.

В ролі позивача на процесі виступить колишній в`язень Собібора 82-річний Томас Блатт. Додаткові позови на суді готові подати близько 30 чоловік. Серед них - родичі колишніх в`язнів концтабору, які проживають в Ізраїлі, США і Нідерландах

 newsru