Член президії партії “Єдиний Центр”, народний депутат Василь ПЕТЬОВКА переконаний, що наміри прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО зберегти тарифи на енергоносії для населення на сьогоднішньому рівні є “заграванням” з людьми напередодні виборів.

Як повідомили УНІАН у прес-службі «Єдиного Центру», він наголосив, що споживачі не можуть платити за енергоресурси меншу ціну, ніж та, за якою їх закуповує держава, тому намагання прем’єр-міністра і керівників місцевих органів влади відкласти зміну тарифів на післявиборчий період обертаються додатковими економічними втратами.

В.ПЕТЬОВКА зауважив, що сьогодні газ для населення коштує на чверть нижче собівартості його видобутку в Україні, сировина ж для атомних електростанцій і теплоенергостанцій за останні кілька років зросла наполовину.

Відео дня

«Тому уряд, який говорить про відсутність причин для зростання тарифів, робить усім ведмежу послугу. Людей не готують до того, що тарифи будуть підвищені, а вкотре хочуть поставити перед фактом. Піднімати ціни все одно доведеться, але влада, напевно, хоче дочекатися 31 травня, коли будуть підведені перші результати місцевих виборів», - вважає депутат.

На переконання В.ПЕТЬОВКИ, замість того, щоб займатися шоковою терапію, влада мала б запропонувати план поступового зростання тарифів до рівня, які дозволить покривати видатки і гарантувати хоча б мінімальний прибуток.

«Цей план повинен бути представлений у вигляді закону, який має закріпити єдиний порядок, методику і формулу обрахування тарифів залежно від ціни енергоресурсів. Таким чином, вартість послуг і в столиці, і в райцентрі буде обраховуватися на однаковій, законодавчо закріпленій основі, і жоден мер не зможе завищувати тарифи на свій розсуд», - наголосив В.ПЕТЬОВКА.

При цьому, підкреслив він, має зберігатися загальнодержавна система субсидій на житлово-комунальні послуги для малозабезпечених категорій населення. Водночас, якщо місцева влада матиме достатньо ресурсів, вона може корегувати тарифи у бік зменшення для своєї громади.

Крім того, В.ПЕТЬОВКА заявив, що зростання тарифів автоматично має означати підвищення вимог до якості послуг, які надаються населенню: якість води, температура батарей, напруга у електромережі має відповідати ціні, а люди мають платити лише за те, що вони реально споживають, і не оплачувати втрати від напівзруйнованого житлово-комунального господарства.

«Вирішення питання тарифів на законодавчому рівні гарантуватиме, що ця тема вкотре не стане заручником політичних баталій. Держава має бути чесною перед своїми громадянами. І якщо є необхідність підняття тарифів, вона повинна їх про це повідомити вже зараз, а не чекати закінчення виборів», - наголосив представник «Єдиного Центру».