Керівники Росії, проігнорувавши інавгурацію, продемонстрували «другорядне» ставлення до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА.

Таку думку УНІАН висловив генеральний директор Центру політичної інформації (РФ) Олексій МУХІН.

«Вірогідно, це (присутність на інавгурації) зобов`язаний був зробити Дмитро МЕДВЕДЄВ, за зацікавленістю, це мав зробити Володимир ПУТІН. Вони вважали за краще направити своїх заступників. Один - Сергія НАРИШКІНА, інший - Бориса ГРИЗЛОВА. Це виглядає так, що український Президент для так званого владного тандему виглядає дещо другорядно», - сказав О.МУХІН.

Відео дня

Експерт вважає, що якби Кремль був зацікавлений в якісно нових відносинах з Україною, то мав би приїхати хтось з владного тандему Росії.

За його словами, відсутність керівників Росії на інавгурації В.ЯНУКОВИЧА викликала інтерес не лише в Україні, але й в Росії.

О.МУХІН не виключив, що через незгоду однієї зі сторін з результатами президентських виборів і призупинення судом результатів другого туру були сумніви щодо точної дати інавгурації Президента України і чи відбудеться вона взагалі.

«Протокол Президента і прем`єра Росії спрацював нечітко, і було ухвалено рішення не змінювати графік і розклад учасників владного тандему. Ця невизначеність зіграла злий жарт, і Президент і прем`єр Росії не знайшли часу в своєму графіку на інавгурацію», - сказав він.

О.МУХІН вважає, що така певна зневага ритуалом не позначиться загалом на векторі розвитку відносин між країнами, але може позначитися на швидкості розвитку відносин. «Судячи з усього, у ЯНУКОВИЧА осад залишився», - сказав він.

На його думку, в ігноруванні інавгурації страшного нічого немає, але надалі це ускладнить залагоджування певних нюансів у відносинах, наприклад, у складанні нової газової угоди.

Експерт упевнений, що на Інавгурацію президентів Казахстану чи Туркменістану Президент або прем`єр Росії обов`язково поїхали б.