Діяльність нового уряду лише за два місяці призвела до знищення позитивних тенденцій відновлення зростання промислового виробництва, які спостерігались за часів уряду Юлії ТИМОШЕНКО, та до провальної ситуації з поверненням ПДВ.

Про це сьогодні на брифінгу у Верховній Раді заявив міністр фінансів опозиційного уряду Андрій СЕНЧЕНКО, повідомили УНГІАН у прес-службі БЮТ.

За словами А.СЕНЧЕНКА, згідно зі статистичними даними, у квітні індекс промислового виробництва знизився на 1,8%.

Відео дня

«Це, по суті, проїдання позитивної динаміки, якої добився уряд ТИМОШЕНКО. Цей показник є надзвичайно тривожним, і влада його сьогодні замовчує», - сказав він.

При цьому він нагадав, що останні півроку діяльності уряду Юлії ТИМОШЕНКО - з вересня 2009 року по березень 2010 року - зберігалась позитивна тенденція зростання індексу промислового виробництва.

А.СЕНЧЕНКО звернув увагу на те, що фактично всі промислові регіони країні у квітні поточного року спрацювали погано, що, за його словами, є результатом відсутності налагодженої системної роботи діючої влади з бізнес-середовищем. «Влада почала не з діалогу з бізнесом і промисловістю, а з додаткового фіскального тиску на бізнес і промисловість», - сказав він.

Крім того, міністр фінансів опозиційного уряду заявив, що другим провалом діючого уряду є зростання заборгованості з повернення податку на додану вартість до 31 млрд.грн.

А.СЕНЧЕНКО нагадав, що 2007-2008 року уряд Ю.ТИМОШЕНКО успадкував 11 млрд. грн. заборгованості з ПДВ, але водночас саме уряд Ю.ТИМОШЕНКО вперше в історії України повернув ПДВ НАК «Нафтогазу».

«Ті 22 млрд. грн. неповернутого ПДВ, про які так довго і голосно говорили в уряді ЯНУКОВИЧА-АЗАРОВА, як про борги уряду ТИМОШЕНКО - це 11 млрд. грн. боргів, які залишились у спадок від уряду ЯНУКОВИЧА у 2007 році, а також 10 млрд., які повернули НАК», - сказав він.

Водночас, за словами А.СЕНЧЕНКА, всього за два місяці роботи уряду ЯНУКОВИЧА-АЗАРОВА заборгованість з повернення ПДВ збільшилась у 1,5 рази і становить наразі 31 млрд. грн.

Міністр фінансів опозиційного уряду також зазначив, що затверджений поспіхом держбюджет-2010 не дає відповіді ні підприємцям, ні підприємствам, яким чином повертати ПДВ у майбутньому.

«У бюджеті закладено механізм, який передбачає замість грошей видавати підприємствам макулатуру, по якій вони коли-небудь, при наступних урядах, можливо, отримають ці гроші», - сказав він.

«Ця провальна ситуація з поверненням ПДВ, а також провальна ситуація, пов’язана з індексом промислового виробництва, - це наразі два найбільші провали уряду ЯНУКОВИЧА-АЗАРОВА», - резюмував А.СЕНЧЕНКО.