«Чіткий розподіл повноважень між Президентом, Кабміном і ВР», «відкриті списки до ВР», «ліквідація депутатських пільг», «створення виконкомів при місцевих радах» й «обрання місцевої влади на місцях» - ці передвиборчі обіцянки перестали бути актуальними для команди Віктора ЯНУКОВИЧА після перекроювання Регламенту ВР і формування коаліції «тушок». Про це пише тижневик «Коментарі:», проаналізувавши підсумки перших ста днів роботи нової влади.

Як зазначає видання, майже половина областей отримала губернаторів-«варягів», що виглядає просто глузуванням над однією з передвиборних обіцянок В.ЯНУКОВИЧА - обрання місцевої влади на місцях, а не призначення з Києва. Ніхто не поспішає виконувати й іншу обіцянку - створення виконкомів при місцевих радах. Зрозуміло, що В.ЯНУКОВИЧУ зовсім не потрібний сумнівної лояльності виконком, наприклад, у Львівській облраді.

Що ж до остаточного й безповоротного розмежування повноважень Президента, Кабміну й ВР, то, на думку «Коментарів:», Президенту, що перебуває на вершині піраміди, в основі якої знаходяться коаліція «тушок» і Кабмін Миколи АЗАРОВА, зовсім не потрібно щось «чітко розмежовувати». Тим більше сумнівно, що В.ЯНУКОВИЧ, котрий тримає в голові парламентські вибори-2012, захоче піти на посилення Кабміну, якого він домагався 2006 року на посаді прем’єра.

Відео дня

Водночас, зауважує тижневик, владна команда дбає про вигідні їй реформи, Так, щоб створити Партії регіонів найкомфортніші умови в майбутніх місцевих передвиборних перегонах, з’явилася ідея про проведення виборів у місцеві сільські, селищні й міські ради за мажоритарною системою, а до райрад й облрад - за мажоритарно-пропорційною. Така схема дозволить ПР у тих регіонах, де в неї не було жодної місцевої фракції, роздобути коаліції вже не з «тушок», а з чесних мажоритарників, роблять висновок «Коментарі:».

Детальніше про хід виконання передвиборчих обіцянок Президента в економіці та соціальній сфері на сайті www.comments.ua