Заступник голови Верховної Ради України Микола ТОМЕНКО сподівається, що реалізація третього етапу акції «7 чудес України» сприятиме визначенню більш чіткої державної політики збереження й відновлення українських замків, фортець та палаців.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив, перебуваючи на Хмельниччині, де відкрив етап представлення областями своїх номінантів у третьому етапі акції "7 чудес України" - "7 чудес України: замки, фортеці, палаци».

За словами М.ТОМЕНКА як одного з організаторв акції, невипадково першою своїх претендентів на перемогу представляє Хмельницька область, адже це єдина область, представники якої перемагали у двох попередніх акціях.

Відео дня

Так, Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець» став одним із Семи чудес України, а Національний природний парк «Подільські Товтри» - переможець акції «7 природних чудес України».

За словами віце-спікера, не завжди місцева і центральна влада реагує на необхідність підтримки учасників та переможців акцій, проте завдяки просвітницькій рекламній кампанії уже вдалося досягти певних позитивних результатів. Так, для прикладу, він нагадав, що біосферний заповідник «Асканія-Нова», у тому числі і завдяки участі в українському та всесвітньому конкурсі «7 чудес природи», у 2009 році збільшив кількість туристів на 38%, а доходи від туризму – на 30%.

М.ТОМЕНКО також зауважив, що нині зі 134 номінтантів "7 чудес України: фортеці, замки, палаци" 12 номінантів - з Хмельницької області.

Метою третього етапу акції він назвав створення повного переліку фортець, замків і палаців України, що зберіглися повністю чи частково. "Після цього має бути визначена державна політика і політика органів місцевого самоврядування стосовно того, яким чином дійяти по відродженню і збереженню цих пам’яток культури", - наголосив М.ТОМЕНКО.

Під час прес-туру Хмельниччиною, що проходить 5-6 червня, його учасники зможуть відвідати вже відомі об’єкти-переможці акції «7 чудес України» - Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець» та акції «7 природних чудес України» - Національний природний парк «Подільські Товтри».

Окрім того, Хмельниччина представить двох номінантів на звання кращих у конкурсі «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» - Меджибізьку фортецю та палацово-парковий ансамбль «Самчики».

Як повідомляв УНІАН, акція "7 чудес України:фортеці, замки, палаци" проходитиме у декілька етапів.

Перший етап (березень 2010 р. – травень 2010 р.) – оголошення початку акції та прийняття пропозицій щодо її учасників.

Другий етап (травень 2010 р. – вересень 2010 р.) – представлення областями своїх номінантів, організація прес-турів. Напередодні Всесвітнього дня туризму і Дня туризму в Україні 27 вересня 2010 року відбудеться визначення 21 фіналіста акції.

Третій етап (жовтень 2010 р. – грудень 2010 р.) – визначення переможців акції шляхом експертного та Інтернет-голосування.

Організаторами акції є фонд М.ТОМЕНКА «Справедлива країна», Державна служба туризму і курортів України, Національна радіокомпанія України, інформаційне агентство УНІАН, телеканал ICTV та інші засоби масової інформації.