Народний депутат України (БЮТ), економіст Сергій ТЕРЬОХІН виступає за введення податку на доходи громадян у вигляді відсотків по депозитах незалежно від їх суми, оскільки відсотки від депозитів є доходом громадян.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку він висловив сьогодні під час відеочату.

Крім того, на думку депутата, необхідно, щоб держава провела роз`яснювальну роботу щодо даної норми і передбачила рік-два перехідного періоду для її запровадження.

Відео дня

Водночас С.ТЕРЬОХІН припускає, що банки можуть переглянути свою політику щодо депозитних ставок, взявши на себе даний податок. Таким чином, введення податку на доходи громадян у вигляді відсотків по депозитах, передбачене проектом Податкового кодексу, який внесено до Верховної Ради (ставка податку – 5%), може призвести до «подорожчання» кредитів.

Також С.ТЕРЬОХІН відзначив, що при введенні норми про оподаткування доходів громадян у вигляді відсотків по депозитах фізосіб в Україні не залишиться банківської таємниці, оскільки податкові інспектори зможуть вимагати від банків повного розкриття інформації про рахунки громадян. «Банки перетворяться на податкових агентів», – вважає депутат. Крім того, за його словами, з`явиться ризик зловживань з боку податкових органів щодо депозитів громадян.