Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ своїм указом скасував обов`язкове застосування голографічного захисту документів і груп товарів.

Президент видав указ № 264/2011, датований 3 березня, “Про визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України”, текст якого розміщено на офіційному сайті глави держави.

Згідно з документом, визнаються такими, що втратили чинність, указ від 15 листопада 2000 року № 1239 «Про захист документа i товарів голографічними захисними елементами» та указ від 7 березня 2006 року № 203 «Про визнання таким, що втратив чинність, указу Президента України від 15 листопада 2000 року № 1239».

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 9 лютого Кабінет міністрів запропонував скасувати захист товарів та документів голографічними захисними елементами як такий, що не відповідає законам України. Того ж дня на засіданні уряд ухвалив постанову, якою визнав такими, що втратили чинність, низку актів Кабінету міністрів з питань захисту документів і товарів голографічними захисними елементами.

Як повідомив міністр юстиції Олександр ЛАВРИНОВИЧ, ухвалюючи таке рішення, Кабмін виходив з того, що законами України не врегульовано обов’язковість застосування голографічного захисту документів та товарів. Голографічний захист було запроваджено указами Президента України, а також постановами Кабміну, що були видані відповідно до зазначених актів глави держави.

Разом з тим, наголосив міністр юстиції, згідно зі статтею 19 Конституції України, органи державної влади, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

О.ЛАВРИНОВИЧ повідомив, що Кабінет міністрів рекомендуватиме главі держави визнати такими, що втратили чинність, деякі укази Президента України з питань захисту документів і товарів голографічними захисними елементами. Зокрема, статтю 1 та абзаци перший і другий статті 3 Указу Президента України від 15 листопада 2000 року № 1239 “Про захист документів і товарів голографічними захисними елементами”; а також Указ Президента України від 7 березня 2006 року № 203 “Про визнання таким, що втратив чинність, Указу Президента України від 15 листопада 2000 року № 1239”.

Постанова Кабміну, якою визнаються такими, що втратили чинність, урядові акти з питань захисту документів і товарів голографічними захисними елементами, вступить в силу одночасно з втратою чинності указів Президента України.

За словами міністра юстиції, передбачається, що ухвалення таких рішень поверне ситуацію в правове поле. Крім того, скасування обов‘язкового голографічного захисту зменшить фінансове навантаження на суб’єктів господарювання, які на сьогодні, застосовують голографічний захист документів та продукції в обов‘язковому порядку.

Всього Україні діяло 88 видів голограм.