Народний депутат, член президії політради «Нашої України» Володимир В’ЯЗІВСЬКИЙ вважає, що реформи Кабінету міністрів Миколи АЗАРОВА призвели до зростання безробіття та зниження оплати праці.

Як повідомили УНІАН у прес-службі партії, таку думку депутат висловив, коментуючи останні дані офіційної статистики у сфері трудової зайнятості.

В.В’ЯЗІВСЬКИЙ нагадав, що за даними Держкомстату, середня зарплата в січні зменшилась на 332 грн. (на 13,2%), а борг з зарплати зріс на 126 млн. - до 1,34 млрд. Кількість офіційно зареєстрованих безробітних за січень зросла на 40 тис. - до 585,6 тис. осіб, вдвічі збільшилась кількість робітників, відправлених у неоплачувані відпустки, – до 118 тис., а кількість тих, хто працює неповний робочий тиждень, зросла до 520 тис. За оцінкою Державного центру зайнятості, за два місяці застосування Податкового кодексу тіньова зайнятість в Україні зросла вдвічі.

Відео дня

На думку народного депутата, такі негативні показники статистики є результатом непродуманих дій влади, зокрема запровадження Податкового кодексу та закону про єдиний соціальний внесок.

«Підприємці побачили в урядових ініціативах для себе значні загрози, відчули зростання податкового і адміністративного навантаження, а тому в Україні знижується кількість бажаючих зареєструвати свій бізнес, зареєстровані підприємці припиняють діяльність, і, відповідно, скорочується кількість офіційних робочих місць», - наголошує В.В’ЯЗІВСЬКИЙ.

На його думку, головна причина зменшення зарплатні та зростання тіньової зайнятості – непосильні, одні з найвищих у світі, відрахування, встановлені законом про єдиний соціальний внесок. Через це, переконаний депутат, роботодавці змушені шукати шляхи для скорочення витрат: або виплачувати частину зарплати в конверті, щоб не сплачувати внески в повному обсязі, або зменшувати реальну зарплату.

«Детінізація можлива лише за рахунок створення стимулів як для роботодавців, так і для працівників, а не за рахунок збільшення штрафів. Тому чергові урядові ініціативи із запровадження індикативних заробітних плат та збільшення штрафів матимуть негативні наслідки для ринку праці», - вважає В.В’ЯЗІВСЬКИЙ.

Крім того, за словами «нашоукраїнця», урядова пенсійна реформа, яка зберігає несправедливий механізм нарахування пенсій для більшості громадян у порівнянні з високопосадовцями, не сприяє виходу з тіні заробітних плат.

«Поки працівники не побачать прямої залежності між сплаченими соціальними внесками і розміром своєї пенсії, урядові ініціативи, направлені на легалізацію заробітної плати, не матимуть успіху», - відзначив народний депутат.

Він підкреслив: «Уряд може скільки завгодно вихваляти свої реформи та говорити про створення сприятливого інвестиційного клімату, але якщо на практиці відбуваються абсолютно протилежні речі – бізнес буде згортати свою діяльність, а соціальне становище більшості громадян тільки погіршуватиметься».