Олексій Пушков

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав на прес-конференції в Москві.

О.Пушков також не виключає що Брюссель відмовиться від такої вимоги у разі твердої позиції офіційного Києва з цього питання.

«Як мені здається, Євросоюз тут грає з вогнем, ставлячи суверенній державі такі умови: якщо - то ми підпишемо. Мені здається, що це не дуже вдала тактика. Я не дуже уявляю собі, як керівництво України може піддатися на таку постановку питання», - сказав О.Пушков.

Відео дня

На його думку, якщо керівництво України піде на такі умови, то це означатиме, що суд над Ю.Луценком і Ю.Тимошенко не має ніякого значення і через політичну волю Брюсселя їх статус буде змінено.

На цю тему: Луценко пропонує організаторам його арешту викручуватись самим

«Я не думаю, що таке рішення буде ухвалено. Якщо його буде прийнято, то це буде сильний удар по керівництву України, яке досі відстоювало, що суд ухвалив ці рішення, маючи серйозні підстави», - додав він.

О.Пушков упевнений, що лінія на пов'язування питання політв'язнів з підписанням Угоди про асоціацію є дуже небезпечною, і влада України мусить це вирішувати самостійно.

При цьому він заявив, що не вважає Ю.Тимошенко і Ю.Луценка політичними в’язнями.

«Я вважаю, що пов'язувати міжнародні угоди з вимогами, що стосуються внутрішньої політики, - це неправильно. Це застовується тільки щодо держав, які розглядаються як потенційно залежні. Питання так не ставиться між великими державами», - сказав О.Пушков.

Він підкреслив, що в ЄС помилково думають, що «знають правду й істину», але вони не можуть вирішити свої внутрішні проблеми.

На цю тему: ЄС може прийняти сторону України в газовому конфлікті з Росією

О.Пушков не виключає, що Євросоюз сам може переглянути свою позицію щодо Ю.Тимошенко і Ю.Луценка, якщо відчує, що Україна не піде на виконання цих умов.

«Не здивуюся, якщо ЄС почне переглядати цю жорстку ув'язку. А почне переглядати, тому що в ЄС вважають несумісною Угоду про асоціацію з Україною з участю України в Митному союзі. Політичне завдання, яке вони перед собою ставлять, – це не допустити зближення України з Митним союзом. І заради цього, я не дивуюся, якщо вони переглянуть свою нібито принципову позицію щодо так званих політичних в’язнів, якщо уряд України виявить стійкість у своєму нинішньому підході», - сказав О.Пушков.