беркут / Фото : Olga Chervakova

Генеральна прокуратура України ініціюватиме розробку та запровадження ідентифікаційних знаків на форменому одязі співробітників спецпідрозділів МВС для швидкого встановлення їхніх осіб.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу в Києві сказав генпрокурор Віктор Пшонка, коментуючи результати попереднього розслідування причин та обставин розгону Євромайдану 30 листопада.

“Ви можете задати питання: а конкретно будуть відповідати рядові бійці “Беркуту” чи не будуть? Це дуже складне питання - вони були з невидимими обличчями, в масках тощо. Ми вивчили інструкцію і положення діяльності “Беркуту”, і будемо ставити в правовому порядку питання - немає конкретної помітки для кожного бійця “Беркуту”. Щоб чи то на його службовому одязі, чи на касці був номер, який би відповідав його реальному прізвищу. Це не виписано... На новому плані це питання будемо ставити. Це реально, на наш погляд. Ми з цього будемо робити висновки і будемо вимагати, щоб всі спецпідрозділи відповідали у номерному плані прізвищам бійців, які задіяні у спецопераціях”, - сказав Пшонка.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 30 листопада близько 4-ї години ранку «Беркут» жорстоко розігнав Євромайдан у Києві. За словами очевидців, тисячі бійців спецпідрозділу «Беркут» штурмували кілька сотень студентів, які проводили мирну акцію на підтримку євроінтеграції України. На відеозаписах, оприлюднених в інтернеті, видно, як "беркутівці" відтісняють людей від монумента Незалежності, при цьому б'ючи їх палицями. Когось продовжували бити навіть після того, як він упав. На кадрах також видно людей зі скривавленими обличчями.

Під час розгону отримали тілесні ушкодження 79 осіб, серед них 6 студентів, 4 журналістів, 2 іноземців та 7 правоохоронців.

Сьогодні, 14 грудня, Пшонка заявив, що в ніч на 30 листопада у зачистці Майдану брали участь 290 бійців спецпідрозділу “Беркуту” з Києва, Луганщини, Чернігівщини та Криму.