REUTERS

Колишній керівник Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв заявляє, що в Криму татари відчувають тиск, - окупаційний режим намагається вербувати їх на свою сторону.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на брифінгу в Українському кризовому центрі.

Читайте такожКримські татари йдуть зустрічати Джемілєва під постріли ОМОНу

Відео дня

Він підкреслив, що після подій 3 травня, коли його не пускали на територію Криму, вже були офіційні повідомлення керівника Меджлісу кримських татар про те, що проти них порушені кримінальні справи за масові заворушення і незаконний перехід російського кордону.

«Вже почалися масові візити прокурорів, силових структур по всіх кримських татарам, а їх понад 2 тисячі (йдеться про кримських татар, які 3 травня намагалися допомогти Джемілєву проїхати на територію Криму - УНІАН) з перевірками документів, повістками про те, що вони незаконно перетинали російський кордон. Джемілєв підкреслив, що кримськотатарські бізнесмени піддаються перевіркам з тим, щоб «або повністю перекрити бізнес, або ж схилити їх до співпраці з російською владою».

Читайте такожНелегітимний прокурор Криму направила постанову до ФСБ через зустріч Джемілєва татарами

Він підкреслив, що «зараз йде посилена робота з вербування з числа кримських татар собі прихильників. Це їм не вдається. Потім вони привозять з Казані казанських татар». За його словами, все це робиться для того, щоб розколоти кримських татар. Джемілєв підкреслив, що «робота з розколу триває протягом багатьох років, але особливо інтенсивно вона велася з 2010 року», в тому числі і режимом Януковича.

Джемілєв нагадав, що кримський прокурор Наталія Поклонська заявила про можливість заборони на території Російської федерації Меджлісу кримських татар.

Читайте такожЧубаров прокоментував зустріч із прокурором Криму

За його словами, якщо офіси будуть закриті, то Меджліс може перейти на напівлегальну чи нелегальну роботу.

Читайте такожПрокурор-"няша" Поклонська зачитала Чубарову попередження про екстремізм

Він сказав, що керівництво Меджлісу буде робити все для того, щоб акції протесту кримських татар носили «ненасильницький суто демократичний характер».

При цьому лідер кримських татар додав, що якщо з боку окупаційних властей буде застосовуватися «груба сила», то передбачити, якою буде реакція дуже складно.