REUTERS

Народний депутат України Сергій Горохов, який вийшов з фракції Партії регіонів і увійшов до депутатської групи "За мир і стабільність", заявив, що шкодує, що в Луганській області не з'явилися "зелені чоловічки" (так у Криму російські ЗМІ назвали російські окупаційні війська) перед проведенням референдуму про створення так званої ЛНР.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це Горохов сказав у ході форуму "Стратегія відбудови Донбасу" в Москві.

"Референдум 11 травня, який проходив на території Донбасу, відбувався у складних умовах, були заблоковані ЗМІ, і не було жодної реклами по ТБ і радіо, лише в інтернеті. Я скажу, що на жодних виборах такої явки не було. Якби на Донбасі була б ситуація як у Криму - скажімо на кордоні з Харківською областю базувалися б «ввічливі люди», то результат був би не гіршим, ніж у Криму", - сказав Горохов.

Відео дня

Читайте такожМіноборони Литви розробило план захисту від "зелених чоловічків"

При цьому він заявив, що люди, які залишилися на частині Луганської й Донецької областей під контролем України, вважають це "зрадою".

На його думку, за 23 роки незалежності Захід зробив все можливе "щоб розкласти Україну і це могутня держава в центрі Європи в такому форматі вже не може бути".

При цьому він заявив, що «Донбас у позачергових виборах участі не братиме».

Як повідомляв УНІАН, Генеральна прокуратура України розслідує кримінальне провадження, відкрите щодо народного депутата України Сергія Горохова, за заклики до зміни кордонів України. За словами прес-секретаря генерального прокурора України Юрія Бойченка, "Генпрокуратура здійснює досудове розслідування щодо народного депутата Сергія Горохова за заклики до сепаратизму під час його перебування в Москві". Кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Читайте такожМіноборони РФ погодилося нав'язати росіянам святкування Дня "зелених чоловічків"

За інформацією РІА «Новости», колишній член фракції Партії регіонів Горохов 21 травня, виступаючи на "круглому столі" в Держдумі РФ, «критично висловився щодо дій нової влади України, зокрема, засудив невиконання угоди від 21 лютого і проведення на сході спецоперації українських силовиків. Також Горохов підкреслив високу явку на референдумах про незалежність, які пройшли в Донбасі на початку травня».

Довідка УНІАН. 11 травня в Донецькій і Луганській областях сепаратисти провели так званий «референдум» про визначення статусу регіону. Вони стверджують, що 89% громадян проголосували за державну самостійність самопроголошених Донецької народної республіки і незалежність так званої Луганської народної республіки - 96%.

Разом з тим, за даними МВС, 11 травня в так званому "референдумі" в Луганській області взяли участь близько 24% населення, в Донецькій - не більш як 32%.