Всю Україну 14 січня сколихнула жахлива новина: росіяни вдарили ракетою по житловому будинку в Дніпрі, кількість жертв вже досягла 36, число поранених наближається 80. І якщо від росіян в соцмережах нічого іншого очікувати не доводиться, крім як "х*хли самі себе обстрілюють" і "чому так мало укр*в знищили", то почути не від рядового громадянина, який вірить у "Путін прийде - звільнить", а від цілого радника Офісу президента Олексія Арестовича слова про те, що наша ППО збила російську ракету, а та упала на будинок в Дніпрі і призвела до жахливої трагедії, як мінімум дивно. А ще дико, адже його заява суперечить побаченому на записі з моментом удару та заяві Повітряних сил ЗСУ. 

Спробуємо пояснити, чому "феномен Арестовича" - це не про "заспокійливе" на ніч для українців, не про "краша" прекрасної частини нашої нації, а про те, як ми самі  "виростили" цього політичного персонажа, не пропускаючи його ефіри, слухаючи з його вуст "зливи" про ситуацію на фронті. Цей солодкоголосий чоловік роками продає курси з психології, так, він вміє зачарувати (вибачте, не мене), але чи уповноважений він робити такі резонансні заяви? Чим обґрунтовані його слова? Де докази?

Щойно Арестович озвучив слова про збиття ракети і її падіння на будинок в Дніпрі, прості росіяни та пропагандисти почали радіти: мовляв, прослухайте, у самого Зеленського визнали, що самі винні у великій трагедії, що сталася у вихідний день, коли багато сімей відпочивали вдома. Українці ж, навпаки, були здивовані, їх охопила злість, адже з таким "спікером" нам і ворогів не треба. Багато хто почав писати у коментарях запитання: звідки така інфа, чому в ЗСУ досі мовчать. 

Відео дня

Щойно Арестович озвучив слова про збиття ракети і її падіння на будинок у Дніпрі, прості росіяни і пропагандисти почали радіти

Слідом за гучною заявою Арестовича в мережі опублікували відео моменту удару по будинку в Дніпрі. І - яка "несподіванка" - на ньому чітко видно момент "прильоту", чути один вибух. Ні про яку роботу ППО не йдеться. Але радник ОП був непохитний: він спочатку накатав пост у своєму Телеграм-каналі про те, що у всьому винна російська ракета Х-22, збита українською ППО. Арестович закликав українців "бути розумнішими" і не звертати уваги на виття на російських болотах (читай у росЗМІ). 

Окей, упустимо момент, що слова радник Офісу президента України стали причиною тріумфу російських вбивць і їхніх поплічників. Будьмо розумнішими, як радить "великий заспокоювач". Але звернемо увагу на обурення українців. Послухайте, люди в Дніпрі втратили будинки, життя, рідних, і тут вони чують, що впала ракета - результат роботи української ППО. Цілком природна і закономірна реакція - почути підтвердження або спростування цієї інформації.

У ЗСУ зволікати з коментарем з приводу заяви Арестовича не стали й накатали пост, що спростовує його слова. У повідомленні Повітряних сил наголосили, що у них немає засобів для ураження ракет Х-22 (пізніше додали, що попередні повідомлення про збиті ракети цього типу були помилковими), ракета сама влучила в багатоповерхівку в Дніпрі. А ще порадили довіряти лише інформації від офіційних джерел - ЗСУ, Міноборони, Генштабу - і перевіряти "гучні" повідомлення від інших джерел. У ПС ЗСУ не згадали прізвище Арестовича, але всі й так зрозуміли, про кого йдеться.

Після коментаря ЗСУ на радника офісу Зеленського чекала нова хвиля критики, але ж він "підкований", у нього "броня" від негативу, не дарма ж Арестович - тренер особистісного зростання. Багато українців вимагають припинити повноваження такого радника ОП, закликають його спростувати свої слова про збиття ракети. 

У ЗСУ зволікати з коментарем з приводу заяви Арестовича не стали і накатали пост, що спростовує його слова

І ось 15 - го січня радник ОП пише нові пости в Телеграм, мовляв, він не стверджував, що ця інформація 100% - правда: "Я чітко кажу двічі: "судячи з усього" і "ще розбиратися і розбиратися". Він стверджує, що біда не в його заяві, а в тому, що довелося виправдовуватися цілому Командуванню Повітряних сил і спростовувати попередні повідомлення в ЗМІ про кілька збитих раніше ракет Х-22.

Арестович каже, що був стомленим, адже у нього ефір за ефіром. Він також розповів, звідки отримав інформацію про збиту ракету. "Мій товариш, колишній ППОшник, йшов вулицею в момент влучання. Він мені сказав, що на 100% чув два вибухи й впізнав перший як роботу ППО. Досі він не помилявся. І був упевнений, що ракету збили", – написав радник ОП, а потім "зніс" пост (але ми зберегли скрін).

У цій ситуації дике невдоволення викликає самовпевненість Арестовича у тому, що він має рацію. З ким він радився, видавши заяву про збиту Х-22, які докази він може надати? Ця історія - це не ігри сьогодні у "військового експерта", завтра - в "тренера особистісного зростання", післязавтра - в представника ОП. Війна - жорстокий процес, що не терпить помилок. І війна проти нашої країни ведеться не тільки за допомогою зброї, а й слова. І, виходить, деякі необдумані та необгрунтовані заяви можуть не тільки дати фору супернику в інформаційній війні, а й посварити нас, українців. 

Феномен цього персонажа в потребі знайти свою аудиторію і хайпонути на будь-якій гарячій темі

І наостанок: так в чому ж феномен Арестовича? Якщо на початку повномасштабної війни багато хто вважав, що його слова - сеанс масової психотерапії для українок, то зараз для багатьох стало зрозуміло зовсім інше. Феномен цього персонажа в потребі знайти свою аудиторію і хайпонути на будь-якій гарячій темі - від звільнення Херсона до боїв за Бахмут і Соледар. І навіть до удару по житловому будинку в Дніпрі. 

Так, на початку повномасштабного вторгнення багато розгублених українців потребували заспокоєння. І тоді Арестович "вистрілив". Але скоро вже рік великої війни, ми навчилися самі себе заспокоювати, аналізувати й довіряти тільки перевіреним джерелам. І якщо ти - впізнавана "голова", оперуй тільки підтвердженими фактами, інакше твої слова - труха, якій не місце в головах українців.

Ольга Робейко