Робочий візит до Анкари / фото: Ольга Будник, Укрінформ

Делегація України в ПАРЄ на чолі з нардепом Марією Мезенцевою провела зустріч з турецькими колегами по Асамблеї та її керівником Ахметом Їлдизом. Сторони в Анкарі обговорили низку питань, у тому числі порядок денний майбутної сесії.

Турецька сторона вкотре наголосила на підтримці суверенітету України й невизнанні спроби анексії Криму, пише Укрінформ.

"Туреччина поважає незалежність та територіальну цілісність всіх країн, особливо тих, які стали незалежними після розпаду СРСР. Безперечно, Україна в їх числі. Тому турецька підтримка в питанні Криму та загалом у всіх питаннях, що стосуються територіальної цілісності України, виходить з принципового підходу, що ґрунтується на засадах міжнародного права", - наголосив керівник делегації Туреччини в ПАРЄ.

Відео дня
фото: Ольга Будник, Укрінформ

Ще однією темою стало відновлення прав та свобод кримських татар на окупованому півострові. Це питання буде розглядати ПАРЄ на майбутній сесії. За словами Марії Мезенцевої, наразі в окупованому Криму нараховується понад півсотні політичних в'язнів.

"Це число зростає, українців та кримських татар затримують у церквах та мечетях, де вони намагаються хоч якось вільно комунікувати. Це роблять російські окупанти, які перетворили півострів на територію, де не діє закон. Людину можу бути затримано в мечеті за розмову із звинуваченням в тероризмі, відповідно до законів РФ", - каже Мезенцева.

Серед іншого вона поінформувала турецьких колег про пакет законопроєктів, зареєстрованих у Верховній Раді. Зокрема, про корінні народи, скасування вільної економічної зони "Крим", відзначення національних і релігійних свят корінними народами, а також про політв‘язнів та їх підтримку з боку України. Окрему увагу було приділено питанням безпеки у Чорноморському регіоні. Турецька сторона заявила про підтримку євроатлантичних прагнень України.

У складі української делегації до Анкари з робочим візитом приїхали члени Постійної делегації Леся Забуранна, Сергій Кальченко й заступник члена Постійної делегації Павло Сушко.

фото: Ольга Будник, Укрінформ

Повідомляється, що українська делегація розпочала візит з покладання вінку в Мавзолеї Мустафи Кемаля Ататюрка відповідно до протоколу та церемоніалу Турецької Республіки. Керівниця Постійної делегації від імені Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи зробила запис у Книзі почесних гостей.

Літня сесія ПАРЄ пройде в Страсбурзі 21-25 червня.