Депутат назвав українську мову "розумово відсталих" / Фото УНІАН

У Харківській області Чугуївський міський суд зобов'язав поліцію відкрити кримінальне провадження проти депутата місцевої міськради після його висловлювання про державну мову.

Відповідну постанову було опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень.

Як уточнює NewsRoom, інцидент стався ще навесні минулого року. Депутат Чугуївської міськради Руслан Овчаренко залишив у мережі Facebook коментар, в якому назвав українську мову "розумово відсталою". Тоді публікація викликала обурення активістів, але далі справа не пішла.

Відео дня

Читайте також"Слуга" написавши заяву на волонтерку за утиски російської мови

У травні нинішнього року відомий захисник української мови Святослав Літинський звернувся в поліцію з вимогою відкрити кримінальне провадження за статтею 161 КК України ("порушення рівноправності громадян"). Однак силовики у встановлений законом строк не внесли дані до ЄРДР. Тоді громадський звернувся в суд. Служителі Феміди задовольнили позов та зобов'язали поліцію почати досудове розслідування. Рішення оскарженню не підлягає.

Як повідомляв УНІАН, раніше голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зазначив необхідність внесення змін до закону про державну мову.