Разумков пояснив позицію щодо мовного закону / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков наголошує на необхідності змін до закону про мову.

Як передає кореспондент УНІАН, про це спікер парламенту сказав на брифінгу.

Разумков нагадав, що його вже запитували, чи підтримує він внесення змін до закону про функціонування української мови, і він відповідав, що такі зміни мають бути. Водночас він відмовився відповідати, про які саме зміни може йтися.

Відео дня

За словами Разумкова, наближаються місцеві вибори і для деяких політичних сил питання мови – «єдиний шлях зберегти і, можливо, трохи примножити свій результат».

Читайте такожМовний та освітній закони: в Угорщині назвали причини блокування комісії Україна - НАТО

Також спікер ВР нагадав, що він і перед парламентськими і президентськими виборами говорив, що всі питання, зокрема й мовне, які розколюють суспільство, «не повинні бути у політиків на вустах», і підкреслив, що не в політичної сили «Слуга народу» «головними слоганами на бордах були про мову».

Крім того, Разумков наголосив, що «ніхто не говорить про другу, третю, п’яту чи десяту державні мови», але є питання, які повинні об’єднувати суспільство і враховувати інтереси всіх тих, хто проживає в державі.

Він також наголосив, що має бути врахована і позиція іноземних партнерів, зокрема Венеціанської комісії, і нагадав, що всю передвиборчу кампанію він розмовляв принципово російською мовою, але як голова Верховної Ради він спілкується українською.

Читайте такожДо ВР поки не надходили пропозиції щодо змін до мовного закону - Разумков

При цьому Разумков наголосив, що в нього з цього питання є чітка позиція і він не збирається її змінювати. «Я не буду флюгером», - наголосив він.

Також його запитали, чи підтримує він законопроект, що внесений до парламенту його колегами, депутатами Максимом Бужанським та Олегом Волошиним, яким передбачена можливість виступати на засіданнях парламенту російською мовою. Разумков відповів, що цей законопроект ще не рекомендований для розгляду парламентом. Висловлюючи свою позицію, він зауважив, що виступи у ВР мають бути українською мовою.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент Володимир Зеленський назвав мовне питання в Україні штучним.