Держава переклала на органи місцевого самоврядування непосильний тягар - лідер Жіночого руху 'За майбутнє'

Місцеве самоврядування — це фундамент побудови заможної України. Адже від успіху місцевих громад залежить майбутнє всієї держави. Таку точку зору в День місцевого самоврядування на своїй сторінці у Facebook висловила лідерка Жіночого руху "За майбутнє" Ірина Суслова. За її словами, Україна мала можливість надати регіональним громадам шанс на розвиток, проте не скористалася нею.

"Здавалося б, реформа децентралізації мала дати територіальним громадам потужний поштовх до розвитку місцевої інфраструктури, покращення медицини та освіти, соціального захисту тощо. Усе це мало б статися за рахунок справедливого перерозподілу державних коштів на користь територіальних громад. Адже органам місцевої влади краще знати, на які першочергові потреби витрачати кошти, які пріоритетні напрямки фінансувати. На жаль, держава переклала на органи місцевого самоврядування непосильний тягар", — констатує Ірина Суслова.

Читайте такожНа місцях впроваджують 150 проектів рішень, розроблених Жіночим рухом "За майбутнє"Вона нагадала, що під час реформи децентралізації уряд відмовився від фінансування медичних та освітніх закладів, переклав на місцеві бюджети компенсацію пільгового проїзду в громадському муніципальному транспорті тощо. Як результат, місцеві громади стали фінансово залежними від держави майже на 70%.

Відео дня

"Щороку не вистачає понад 50 млрд грн на фінансування першочергових потреб. До того ж у бюджеті поточного року уряд скоротив на 98 млрд грн міжбюджетні трансферти на утримання медичних, освітніх закладів, заробітну плату бюджетникам. Натомість незважаючи на гострий дефіцит коштів, потужна команда партії "За майбутнє", а це 4000 депутатів усіх рівнів, серед яких 1495 жінок-членкинь Жіночого руху "За майбутнє", демонструють на місцях високі результати", — каже лідерка найбільшого Жіночого руху України.

Зокрема, за ініціативи місцевих депутаток 12 обласних, районних та міських рад цього року ухвалили цільові програми щодо протидії домашньому насильству. У трьох ОТГ Волинської області облаштували кімнати матері та дитини у приміщеннях Центрів надання адміністративних послуг. В Одесі ухвалено рішення щодо створення Медико-реабілітаційного центру для учасників бойових дій.

"А на Хмельниччині нашим жінкам-депутаткам вдалося застрахувати за кошти обласного бюджету медичних працівників, налагодити спільну роботу з попередження булінгу серед школярів, забезпечити фінансування обласного серцево-судинного центру та вперше в Україні придбати за рахунок області дороговартісне сучасне обладнання для пацієнтів протипухлинного центру. Я дуже вдячна нашим жінкам та всім, хто не опустив руки й віддає всі сили, управлінський досвід та професійні знання служінню людям, розвитку своїх міст, селищ, а значить — кращому майбутньому України", — підсумувала лідерка Жіночого руху "За майбутнє" Ірина Суслова.