Ілюстрація REUTERS

Максим Бужанський разом з Олександром Дубінським та іншими народними депутатами 28 грудня внесли до Верховної Ради законопроект № 6482, щоб не дати Міноборони зробити військовозобов'язаними мільйони українських жінок проти їхньої волі.

Проблема виникла після затвердження чиновниками Міністерства оборони наказу №313 від 11 жовтня (3 грудня) під назвою "Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених відповідним військово-обліковим спеціальностям, після отримання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних". 

Читайте такожУ ЗСУ роз'яснили ситуацію з взяттям жінок низькі професій на військовий облікУ цьому документі перераховано багато спеціальностей: маляри, менеджери, працівники спорту, культури, освіти, реклами, менеджери з управління нерухомістю, монтажники та десятки інших професій. Згідно з наказом, на військовий облік зобов'язана стати майже кожна Українка віком від 18 до 60 років, незважаючи на наявність малолітніх дітей. Облік відбувається в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки – нова назва військкоматів/військових комісаріатів.

Відео дня

Депутати вважають, що територіальні центри комплектування не впораються з таким навантаженням, і підхід Міноборони спровокує колапс системи. Народні обранці переконані, що штрафні санкції для ухильників серед жінок створять негативне ставлення до військової служби.

Тому новим законопроектом № 6482 Бужанського, Дубінського з колегами скасовується такий підхід. Цим документом передбачається нова редакція пункту 11 статті 1 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу". У ній йдеться, що військовозобов'язаними будуть лише жінки, які мають спеціальність або професію, споріднену з військовою.

На практиці це означає, що військовий обов'язок і постановка на військовий облік стосуватимуться тільки жінок - медичних працівників. А жінки серед інших професій і спеціальностей зможуть ставати на військовий облік лише за бажанням.

До Ради внесли законопроект про добровільний військовий облік для українських жінок

Нагадаємо, що народний депутат Олександр Дубінський не голосував за законопроект президента Володимира Зеленського №3553 від 28 травня 2020 року, який встановив правила постановки жінок на військовий облік.

Вас також можуть зацікавити новини: