В Офісі президента повідомили подробиці зустрічі з фігуранткою “справи Шеремета” / фото УНІАН

В Офісі президента сьогодні, 19 червня, відбулась зустріч за участі старшого бойового медика Яни Дугарь, обвинуваченої у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета, на майданчику Консультативної ради з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України. 

Про це йдеться в переданому кореспонденту УНІАН коментарі радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка.  

“Якщо прибрати конспірологію та сенсації. Сьогодні в Офісі президента відбулась зустріч за участі Яни Дугарь на майданчику Консультативної ради з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України”, - заявив він.  

Відео дня

Читайте такожЗеленський запевняє, що не знає, хто вбив Шеремета

Подоляк нагадав, що ця Рада була створена президентом України Володимиром Зеленським за пропозицією керівника Офісу президента Андрія Єрмака у березні цього року для відстоювання прав людей, які захищали нашу державу. Очолює її Альона Вербицька. На розгляді цієї Ради перебувають вже понад 300 справ. 

В Офісі президента зауважили, що в зустрічі з пані Дугарь разом з її адвокатами брали участь Альона Вербицька, заступники керівника Офісу президента Андрій Смірнов, Костянтин Машовец та радник керівника Офісу президента Андрій Ляхович. Також до зустрічі приєднався глава Офісу президента Андрій Єрмак – на короткий проміжок часу перед іншою нарадою. 

“У цій ситуації, як і в багатьох схожих ситуаціях, державну владу хвилює лише одне – це питання справедливості. З огляду на стан судової системи в Україні потребують особливої уваги процеси, у яких фігурують ветерани війни на сході України. Наприклад, не завжди у справах, які зачіпають їхні інтереси, вони мають належне представництво у судах. Тому логічно, що держава може аналізувати відповідні справи для того, щоб визначити: чи дотриманий принцип справедливості. Зокрема і про це на сьогоднішній зустрічі говорив Андрій Єрмак”, - повідомив Подоляк.  

За його словами, на відміну від попередніх часів зараз Офіс президента не втручається в судові процеси, не використовує так зване "телефонне право".  

“Але оскільки в суспільстві є сумніви щодо того, як відбуваються певні процеси, які висуваються звинувачення, на майданчику Консультативної ради в Офісі президента може здійснюватись відповідна комунікація та аналіз існуючих процесів, які викликають резонанс. Зокрема для нас є принциповим – щоб була встановлена і представлена суспільству повна правда у справі про вбивство Павла Шеремета. Саме для цього і застосовуються наявні цивілізовані інструменти без жодного втручання у відповідний судовий процес”. - резюмував Подоляк.  

Як відомо, сьогодні, 19 червня журналісти зафіксували, що підозрювана у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета військовий медик Яна Дугарь прийшла до Офісу президента. На запитання журналістів Дугарь не відповіла. 

Як повідомляв УНІАН, 20 травня, Зеленського на прес-конференції запитали, якщо зрештою Антоненка, Кузьменко та Дугарь визнають невинними у співучасті вбивства журналіста Павла Шеремета, чи буде покараний Аваков відставкою. 

На що він відповів: ”Я не втручаюсь у діяльність правоохоронних органів і діяльність суду. Але скажу вам відверто, я знаю детально, що відбувається. Мені не все одно. Якщо незаконно було засуджено цих людей, і те що вони перебували за ґратами - мені не все одно. Доказів 100% ще немає того, що вони невинні чи винні”, - заявив Зеленський. 

При цьому глава держави сказав, що спілкується в смс-режимі з однією із обвинувачених у справі Яною Дугарь. 

Також глава держави покликав до себе окремих журналістів, щоб приватно продемонструвати смс-листування з Дугарь

Довідка УНІАН. Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля. 

12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що в причетності до вбивства підозрюють Антоненка, Кузьменко і Дугарь. 

Кузьменко перебуває під цілодобовим домашнім арештом з носінням електронного браслета, а на Дугарь покладено додаткові процесуальні обов`язки.