Прем’єр Канади прибув до Києва з неанонсованим візитом / фото REUTERS

В суботу, 10 червня, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо здійснив несподіваний візит до Києва. Як пише CBC, поїздка Трюдо в Україну планувався в умовах суворої секретності.

Візит розпочався з покладання вінків до Стіни пам’яті загиблих за Україну біля Михайлівського Златоверхого монастиря. Зазначається, що прем'єр-міністр перебуває в Україні разом із віце-прем'єр-міністром Христею Фріланд.

CBC зауважує, що візит відбувається на тлі ліквідації наслідків підриву російськими окупантами Каховської ГЕС, українського контрнаступу та зростаючих потреб України у зброї для оборони.

Оновлено (15:40): Президент України Володимир Зеленський підтвердив візит прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо до України. 

"Вітаю в Україні Премʼєр-міністра Канади Джастіна Трюдо та представників і представниць його команди. Попри всі намагання Росії зламати наш народ українці продовжують боротися за незалежність і свободу. І в нашій перемозі ми будемо так само разом, як зараз на нашому шляху захисту життя та людей", – написав він та опублікував відео з зустрічі з канадською делегацією в Києві.

Нагадаємо, минулий візит канадського прем’єра до України відбувся в травні 2022 року. Тоді Трюдо відвідав Ірпінь, поновив роботу посольства Канади в Україні та провів переговори з президентом України Володимиром Зеленським.

Допомога Канади Україні 

З перших днів повномасштабної війни, розв’язаної Росією проти України, Канада надає Києву фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Обсяг допомоги до кінця квітня вже перевищив 5 мільярдів доларів США. 21 квітня влада Канади оголосила про надання Україні нового пакету військової допомоги на суму 39 млн канадських доларів ($28,9 млн).

Крім цього, Канада передала Україні конфісковане російське майно. Зокрема, літак Ан-124 "Руслан".

Також цього року Канада приєдналися до танкової коаліції та оголосила про надання Україні чотирьох (а згодом – 8) німецьких танків Leopard. В травні Канада приєдналася до навчання українських пілотів на сучасних літаках.

Вас також можуть зацікавити новини: