Шмигаль зазначає, що коронавірусна інфекція страшна своїми наслідками / фото УНІАН

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, як довго ще триватимуть карантинні обмеження в Україні.

Про це він сказав, відповідаючи на питання про те, чи пройшла Україна вже пік «коронавірусної» кризи, пише НВ.

Читайте такожШмигаль пригрозивши знову запровадити в Україні жорстку карантин

Відео дня

За словами прем'єра, сьогодні жоден уряд і жодна країна не можуть спрогнозувати, "коли закінчиться COVID-19 і коли закінчиться карантин".

«Поки ми бачимо, що і червень, і липень ми проживемо в карантинних обмежень. В більших чи менших, але ми від них не відмовимося. До того ж, ми будемо жити в карантинних обмежень до тих пір, поки не знайдемо протокол лікування, ліки, вакцину або щось, що зможе нам допомогти управляти летальністю», - переконаний Шмигаль.

Він нагадав, що коронавірусна інфекція страшна своїми наслідками і навів статистичні дані.

«Якщо летальність цієї хвороби сьогодні в Україні між 2,5-2,9%, то класичний грип - це до 1%, близько 0,8% людей помирає. Тут [у разі COVID-19] майже втричі більше. Причому ж є країни, де ця летальність перевищує 10%. Це кожен десятий чоловік - це дійсно страшно, це катастрофа», - констатував Шмигаль.

Тому, вважає він, основний принцип - «знищити летальність від хвороби».

«Якщо від хвороби помирає нуль людей, можна хворіти, це не страшно. Перехворіли, нежить, температура - вилікувалися, країна живе, працює без обмежень. Звичайно, епідемія - неприємно, але не смертельно, як говориться. Ось це мета. Тобто ми повинні довести країну з найменшими втратами до моменту знаходження ліків», - зазначив прем'єр.

Тільки тоді, на його думку, можна повністю зняти карантин «і жити звичайним життям, розвиватися і думати про майбутнє».

«До цього часу ми будемо жити в режимі збереження кожного людського життя. І тут уже тоді починаються морально-етичні проблеми, які зіставляються з економічними проблемами, і необхідно постійно шукати якийсь баланс, щоб не занапастити економіку. І одночасно - врятувати якомога більше людських життів, незалежно якого віку, статі, в якому стані знаходиться людина, - але це вища цінність, безумовно», - висловив Шмигаль свою думку.

Нагадаємо, 25 червня в Україні був встановлений новий антирекорд - за минулу добу COVID-19 виявили у 994 осіб, зафіксовано 16 летальних випадків, 349 пацієнтів одужали.

Всього за весь час пандемії в Україні захворіло 40 008 осіб, з них 17 758 одужали, летальних випадків - 1067.