Обов'язкове тестування поширюватиметься на медиків / Фото: УНІАН

Президент Володимир Зеленський підписав закон про обов'язкове тестування на коронавірус осіб з ознаками СOVID-19, контактних осіб та медиків.

Читайте такожСеред депутатів було 11 випадків коронавірусу - Шуфрич

Як повідомили в Офісі президента, йдеться про закон № 587-IX «Про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров'я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Відео дня

Документом запроваджується низка змін до законодавства, які діятимуть під час встановленого Кабінетом міністрів України карантину та ще протягом двох місяців з моменту його скасування.

Так, закон передбачає обов’язкове тестування на амбулаторному та стаціонарному рівнях усіх осіб з ознаками коронавірусної хвороби, а також тих, хто контактував з хворими на COVID-19. Крім того, обов’язкове тестування поширюється на медиків, які працюють у медзакладах з такими хворими, працівників Національної поліції, Національної гвардії та інших працівників, задіяних у здійсненні протиепідемічних заходів, незалежно від того, чи мали вони контакт з хворим на коронавірусну хворобу. Міністерство охорони здоров’я повинно регулярно оновлювати алгоритм тестування з узгодженням з рекомендаціями ВООЗ та Центру з контролю та профілактики захворювань США.

Закон надає право залучати на волонтерських засадах до протидії поширенню коронавірусу лікарів-інтернів, а також лікарів-спеціалістів, які ще не мають кваліфікаційної категорії, з урахуванням обмежень щодо такого залучення.

З метою підвищення соціального захисту людям, які лікуються у медзакладах або перебувають на самоізоляції, виплачується допомога з тимчасової непрацездатності у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу. У разі, якщо на лікуванні чи самоізоляції перебувають медичні працівники, їм передбачена виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої зарплати незалежно від страхового стажу.

Читайте такожНовий спалах COVID-19 у Києві: захворіло понад 80 вихованців інтернату

Кабінет міністрів та Міністерство охорони здоров’я мають розробити порядок визначення закладів охорони здоров'я, призначених для госпіталізації хворих на COVID-19, які належать до першої, другої та третьої хвиль, та тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів), а також черговості їхнього заповнення. Також мають бути розроблені інструкції з навчання медичного та іншого персоналу, залученого до боротьби з COVID-19, щодо запобіжних заходів, спрямованих на попередження інфікування, та порядок дій у разі пікового навантаження на заклади охорони здоров’я, призначені для госпіталізації хворих на коронавірус.

Уряд та МОЗ повинні оприлюднювати на офіційному веб-сайті інформацію щодо результатів тестування та кількості тестів, проведених на амбулаторному та стаціонарному рівнях; забезпеченості закладів охорони здоров’я лікарськими засобами, виробами медичного призначення; кількості та кваліфікації залученого до боротьби з COVID-19 медичного персоналу; проведення закупівель, отримання та розподілу лікарських засобів.

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування.

Як повідомляв УНІАН, 7 травня Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законів з метою підвищення спроможності системи охорони здоров'я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 (№ 3380).

Читайте також: