Санкційний тиск у відповідь на такі дії Росії, на думку глави МЗС, суттєво пригальмував би цей процес / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає помилковою реакцію союзників України на роздавання Росією паспортів жителям окупованої частини Донбасу.

Про це очільник зовнішньополітичного відомства заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

Читайте такожКремль продовжує гібридну агресію: Україна відреагувала на санкції РФ проти чиновників ЄС"Це велика помилка наших друзів і партнерів, що вони не достатньо жорстко з самого початку відреагували на початок "паспортизації"... Я нікого не обвинувачую. Таке життя. Тобто не поставилися достатньо серйозно. Росія відчула, що можна, і розгорнула цей процес. Як ви розумієте, у нас фізично можливостей впливати на роздачу паспортів на окупованих територіях Донбасу дуже мало, але жорсткий санкційний тиск у відповідь на такі дії Росії суттєво пригальмував би. Оскільки такого тиску не було, були лише слова, то Росія поставила там конвеєр з роздачі паспортів", – зазначив Кулеба.

Відео дня

"А тепер ми чуємо заяви Козака (представник Росії в групі радників лідерів країн "нормандського формату" Дмитро Козак – ред.), як під час останнього загострення, що ми будемо змушені захищати Донбас, тому що там живуть російські громадяни. Це конкретний наслідок цієї "паспортизації", – вважає міністр закордонних справ України.

Видача російських паспортів на Донбасі: що відомо

  • У квітні 2019 року президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.
  • Пізніше він заявив, що Росія може спростити процедуру отримання громадянства для всіх українців, а не тільки для тих, хто проживає на окупованих територіях Донбасу.
  • У Ростовській області РФ відкрилися два центри видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської та Донецької областей.
  • У Кремлі заявляють, що видають російські паспорти жителям тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей, тому що там "живуть етнічні росіяни", і Росія продовжить їх захищати.
  • 22 квітня 2021 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що жителі окупованих територій Донеччини та Луганщини отримали 250-300 тис. російських паспортів. Крім того, за її даними, окупаційні адміністрації планують видати ще щонайменше 300 тис.