Макрон і шляхи н провели телефонну розмову / фото REUTERS

Президент Росії Володимир Путін заявив президенту Франції Еммануелю Макрону, що Україна "по-своєму трактує" Мінські угоди і "вибірково підходить до взятих на себе зобов'язань".

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Кремля за підсумками телефонної розмови глав двох держав.

"Висловлена заклопотаність у зв'язку з відсутністю прогресу в реалізації Мінських угод 2015 року, які залишаються безальтернативною основою врегулювання. Путін звернув особливу увагу на спроби Києва по-своєму трактувати ці домовленості і вибірково підходити до дотримання взятих на себе, у тому числі в рамках "нормандського формату", зобов'язань", - йдеться в повідомленні.

Крім того, повідомляється, що Путін і Макрон "докладно" обговорили ситуацію, що склалася навколо "справи Олексія Навального" (УНІАН: отруєння опозиційного політика в Росії новим типом речовини "Новачок").

Читайте такожКравчук констатував, що Мінські угоди виконати неможливо

Путін підкреслив недоречність "голослівних, ні на чому не заснованих звинувачень російської сторони у цьому контексті".

Акцентовано, що з метою з'ясування реальних обставин події потрібна передача німецькими фахівцями в Росію біоматеріалів, офіційного висновку за результатами взятих у Навального аналізів, а також налагодження спільної роботи з російськими лікарями".

"Домовлено сприяти тому, щоб визначити параметри можливої взаємодії з європейськими партнерами щодо цього", - йдеться в повідомленні.

При обміні думками щодо Білорусі підтверджена "принципова російська позиція про неприпустимість будь-яких спроб втручання у внутрішні справи цієї суверенної держави і зовнішнього тиску на" легітимну владу".

"По обидва боки висловлена зацікавленість у швидкій нормалізації обстановки в республіці, розв'язанні кризи мирними засобами, шляхом конструктивного діалогу", - йдеться в релізі Кремля.

Російська агресія: анексія Криму і війна на Донбасі

  • Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим і почала дестабілізувати ситуацію на Донбасі.
  • Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.
  • Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій.