КСУ визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ / фото УНІАН

Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону про Національне антикорупційне бюро України.

Про це повідомляє відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу.

Зокрема, Велика палата КС, сьогодні, 16 вересня, розглянула справу за конституційним поданням 50 народних депутатів щодо відповідності Конституції України окремих положень закону "Про Національне антикорупційне бюро України" від 14 жовтня 2014 року (№ 1698–VII зі змінами).

Відео дня

"За наслідками розгляду вказаної справи Конституційним судом України ухвалено рішення, яким окремі положення закону визнано такими, що не відповідають Основному закону України щодо наділення президента України повноваженнями утворювати Національне антикорупційне бюро України, призначати на посаду та звільняти з посади директора Національного антикорупційного бюро України, визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Національного антикорупційного бюро України, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ, його операційної та інституційної незалежності та затверджувати положення про Раду громадського контролю та про порядок її формування", - йдеться у рішенні.

Крім того, КС закрив конституційне провадження у справі щодо перевірки на відповідність Конституції абзацу першого частини першої статті 1 закону в частині визначення НАБУ як "державного правоохоронного органу".

Читайте такожНардепи оскаржили в Конституційному суді право президента призначати директора ДБР

Водночас суд вказав, що Верховна Рада має невідкладно привести положення законодавства України у відповідність до цього рішення.

Як заявили у суді, положення закону, визнані неконституційними, втрачають чинність через три місяці з дня ухвалення КС рішення.

Також сказано, що рішення КС є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Оскарження конституційности закону про НАБУ:

  • 10 вересня, КС розпочав розгляд подання 50 народних депутатів, які оскаржують конституційність окремих положень закону про НАБУ від 14 жовтня 2014 року (зі змінами).
  • Згідно з поданням, народні депутати просять визнати неконституційними такі положення закону: абзац 1 ч. 1 ст. 1, який визначає, що НАБУ є державним правоохоронним органом; ч. 2 ст. 1, яка встановлює, що НАБУ утворюється президентом; ч. 1 ст. 6, згідно з якою керівництво діяльністю НАБУ здійснює його директор, який призначається на посаду та звільняється з посади президентом; п. 1 ч. 3 ст. 7 щодо визначення президентом трьох осіб конкурсної комісії; абзац 2 ч. 9 ст. 7, який закріплює, що президент призначає на посаду директора бюро одного з відібраних конкурсною комісією кандидатів протягом 10 днів з дня внесення комісією відповідного подання; друге речення другого абзацу ч. 6 ст. 26 щодо визначення президентом по одному члену комісії; ч. 2 ст. 31, яка визначає, що положення про Раду громадського контролю та про порядок її формування затверджуються президентом.
  • На засіданні КС депутати від "Опозиційної платформи - За життя" Григорій Мамка, Василь Німченко та Антоніна Славицька заявили, що закон про НАБУ є повністю неконституційним, тому що був ухвалений нібито для узурпації влади президентом, а не для боротьби з корупцією.