Джо Байден та Петро Порошенко / фото УНІАН

Віце-президент США Джо Байден у телефонній розмові з президентом Петром Порошенком наполягав на підтримці останнього в ухваленні рішення щодо націоналізації «ПриватБанку» у 2016 році.

Про це йдеться в оприлюднених народним депутатом Андрієм Деркачом аудіозаписах, пише ТСН.

Читайте такожГонтарєва не збирається повертатися з Лондона заради допиту в ГПУ«Форпостом в 2016 році залишались «ПриватБанк» і канал 1+1. Оскільки Петро Олексійович хотів його віджати з правом управління каналом 1+1, він вирішив протиснути цю історію разом із Байденом. Але й тут Порошенко не зміг без схем. Він говорить, що «рейдернути» «Приват» і медійні активи Коломойського, треба спочатку проголосувати за держбюджет, тому що, якщо ми зараз почнемо «віджимати» «Приват», представники Коломойського в Раді не дадуть голоси за бюджет», – сказав Деркач.

Відео дня

Після цього він довів свої слова через оприлюднену частину перемовин Порошенка і Байдена. 

«Дозвольте спитати одну річ, доки я не забув. «ПриватБанк». Я розумію, що голова НБУ намагається визначатися щодо конкретної дати, коли розпочати процес змін. Мені казали, я і поділяю цю позицію, що вона не визначатиметься з датою, поки не узгодить її з Вами. І я сказав, що потрібно повернутися до визначення дати, і що я стосовно цієї дати говоритиму з вами. Тому що наближається те, чого б я не хотів, щоб сталося. Я не хочу, щоб Трамп опинився у ситуації, коли він думатиме, що він підпишеться на політику, коли фінансова система розвалиться, а на нього дивитимуться, щоб він влив в Україну ще більше грошей. Саме так це виглядатиме, поки не дійде до розгляду складних незнайомих деталей. Все, що можна зробити, щоб вчинити тиск на «ПриватБанк» стосовно закриття з тим, щоб отримати наступний транш від МВФ, я б з усією повагою рекомендував як критично важливе для вашої економіки та безпеки. Я знаю, що це складно. Коломойський – «заноза в дупі» та проблема для всіх. Але це дійсно критично важливо, щоб ви впорались з цим зараз. І все буде добре. Я лише хочу, щоб ви зателефонували голові НБУ (Валерії Гонтаревій) та підтримали її. Дали їй зрозуміти, що ви з нею, коли вона визначить дату і піде вперед», – сказав Джо Байден Порошенку.

Своєю чергою, президент Порошенко відповів, що очікує звіту аудиторів із Ernst&Young, після чого збере голову НБУ, главу уряду, міністра фінансів для ухвалення рішення: «Єдина причина, чому після 22 листопада – це голосування бюджету в парламенті, де Коломойський має значну кількість членів».

Як зазначив Порошенко, про це його попросив тодішній прем'єр Володимир Гройсман задля ухвалення бюджету на 2017 рік: «Це конфіденційна інформація, але...».

Байден пообіцяв все тримати в секреті.

Як відомо, рішення про націоналізацію «ПриватБанку» державою було ухвалено 18 грудня 2016 року.  

Раніше УНІАН повідомляв, що народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіозаписи розмов колишнього віце-президента США Джо Байдена, екс-глави Держдепу Джона Керрі та екс-президента України Петра Порошенка.