Під стінами Конституційного Суду в Києві в п'ятницю, 30 жовтня, проходить акція протесту під назвою "відправимо суддів-зрадників КСУ в Ростов".

Відео дня

Її початок було анонсовано на 9:00. Організатори заходу пояснили, що акція пов'язана з недавнім рішенням суду скасувати низку антикорупційних норм.

Читайте такожЗеленський проситиме Раду звільнити весь склад Конституційного суду

Активісти наголосили, що такі кроки суддів загрожують безвізовому режиму, фінансовій допомозі від ЄС та Європейському вектору розвитку країни.

Як повідомляє "Сегодня", будівлю Конституційного Суду України з ранку оточили близько 650 силовиків. 

Вікна в будівлі Конституційного Суду сьогодні світилися всю ніч. Про це журналістам розповіли місцеві комунальники.

Також під будівлю суду під'їхали пожежні машини й швидка допомога.

Всі подробиці скандалу навколо рішення КСУ

  • У липні 2020 року 49 народних депутатів звернулись до Конституційного суду з клопотанням визнати закон "Про Вищий антикорупційний суд" від 7 червня 2018 року № 2447-VIII таким, що не відповідає Конституції. Народні депутати вважають закон неконституційним в цілому.
  • 16 вересня Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ.
  • 28 липня КС визнав неконституційним указ президента від 16 квітня 2015 року про призначення Ситника директором НАБУ.
  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • 28 жовтня через це рішення Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Сьогодні вночі доступ до реєстру було відновлено.