87,4% статті для докторської дисертації в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета — плагіат / фото УНІАН

В.о. міністра освіти та науки Сергія Шкарлета вже звинувачували у плагіаті.

Проте сам він це заперечує і стверджує, що будь-яка програма  "покаже співпадіння, покаже певні широковживані слова. Математичні формули взагалі "б’ються" як плагіат, таблиці "б’ються", як правило, як повний плагіат", пише Українська правда

Читайте такожПрем'єр: Шкарлет особисто ініціював розслідування щодо інформації про свій плагіат

Відео дня

Проте стаття для докторської дисертація в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета суцільний плагіат – збіги з працями інших науковців становлять 87,4%. Про це йдеться на сайті "Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях".

Мова піде про одну із статей, на яких базується дисертація Сергія Шкарлета, в. о. міністра освіти й науки України. В авторефераті докторської дисертації вона значиться у розділі "Статті у наукових фахових виданнях" під №35 і має таку назву:

Шкарлет С. М. Теоретичні основи формування економічної безпеки підприємств // Сіверянський літопис. – 2007. – №4. – С. 161–171", – йдеться у повідомленні.

Науковці Юрій Бойко та Василь Садовий, які робили аналіз статті Шкарлета, виявили збіги тексту з наступними джерелами:

  • Гончаренко Л. П. Процесс обеспечения экономической безопасности предприятия // Справочник экономиста, 2004, №12.
  • Економіка підприємства: Підручник / За ред. С. Ф. Покропивного. – К.: КНЕУ, 1999.

У порівняльній таблиці в першому стовпчику вони навели фрагменти статті доктора економічних наук С. Шкарлета, у правому – джерело, з яким виявлено збіги. Жовтим кольором показані повні збіги, бірюзовим – синоніми та перефразування, а зеленим – заяви Шкарлета про те, що це саме він є автором висловлених пропозицій чи висновків.

"Символом <…> ми позначимо місця, які були пропущені паном Шкарлетом (і ми їх також пропустимо, щоб вирівняти порівнювані тексти)", – пишуть науковці. 

Бойко та Садовий звертають увагу читачів, що 2-й абзац на с. 164 Сергій Шкарлет починає наступним чином: "Фахівці зазначають [7], що широкий спектр…"

Далі він у кількох абзацах робить перелік "конкретних кроків зміцнення економічної безпеки українських підприємств". 

Тобто С. Шкарлет знає, як треба робити посилання на текст інших дослідників, який використовується в конкретній роботі, і робить це правильно.

Але наступний абзац починається так: "Таким чином, у сучасних умовах…"

Це означає, що читач має тепер прочитати власні висновки, зроблені саме Сергієм Шкарлетом, а не кимось іще. Але це не так – насправді Шкарлет переписує текст статті російської професорки Людмили Петровни Гончаренко (у перекладі українською), надрукований у 2004 році, і цієї роботи у переліку літератури в статті Шкарлета немає. Таким чином, маємо приклад нахабного академічного плагіату", – пояснюють науковці.

Також вони підсумовують, що основний матеріал статті Шкарлета викладений на с. 163–170.

"Збіги з чужими працями виявлені на с. 164–170, тобто на 7 сторінках з восьми, що становить 87,5%. Що цікаво, ректор Чернігівського інституту інформації, бізнесу і права з 6-річним стажем, та ще й професор указує у своїй науковій статті сайт студентських рефератів як джерело", – додають вони. 

Зазначимо, це вже восьмий аналіз академічного плагіату Шкарлета

Як повідомляв УНІАН, 25 червня Кабмін призначив Шкарлета на посаду в.о. міністра освіти і науки. 30 червня у центрі Києва студентські організації проводили акцію з вимогою звільнити Шкарлета з посади в.о. міністра освіти і науки.