МЗС Білорусі відреагувало на пораду Зеленського про перевибори / фото УНІАН

У Міністерстві закордонних справ Білорусі прокоментували думку президента України Володимира Зеленського з приводу проведення повторних виборів глави Білоруської держави.

Начальник управління інформації та цифрової дипломатії - прес-секретар МЗС Анатолій Глаз у коментарі агентству БЕЛТА заявив, що влада країни хоче бачити підтримку і взаєморозуміння з боку інших держав.

Читайте такожПротести у Білорусі: Міноборони пригрозило мітингувальникам застосуванням армії (відео)

Відео дня

"Знаєте, Україна - братська для нас країна, і український народ - братський для білорусів. Тому, звичайно, в цей відверто непростий для нашої країни момент хотілося б відчути якусь підтримку або хоча б розуміння, а не слухати вже заїжджені з усіх боків поради. Зараз точно ми потребуємо не в них", - сказав Глаз.

Також він висловив переконання, що в керівництва України ще тривалий час буде багато важливіших питань, ніж роздавати поради сусідам.

"Хоча, якщо подивитися новітню історію України, то, звичайно, досвіду в деяких питаннях їм не позичати. Ось тільки результат цих політичних експериментів вже точно не переконує українців, та й не тільки їх, в їх правильності і корисності. Мало того, на нашу думку, в українського керівництва ще багато років буде багато питань важливіших, якими потрібно щодня займатися всередині своєї країни, ніж роздавати поради сусідам", - підкреслив офіційний представник білоруського МЗС.

Протести в Білорусі: передісторія

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • 14 серпня ЦВК оголосила остаточні їх результати. За Олександра Лукашенка проголосували 80,1%, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення із силовиками й розгорілася політична криза.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • Також Лукашенко доручив МЗС попередити лідерів окремих країн ЄС і України «про відповідальність за розпалювання заворушень».
  • Коментуючи ситуацію в Білорусі, 22 серпня в інтерв'ю Euronews Зеленський висловив думку, що на місці Лукашенка провів би повторні вибори протягом місяця за участю міжнародних спостерігачів.