США нагадали Росії про її зобов'язання у Мінських угодах / фото УНІАН

У Сполучених Штатах Америки закликають Російську Федерацію вивести озброєння і сили зі сходу України в нагоди шостої річниці Іловайської трагедії.

Про це йдеться в заяві Посольства США в Україні у Twitter.

Читайте такожКомбат "Донбас" В'ячеслав Власенко: Шкода, що Іловайськ сприймають як трагедію. Це був справжній героїзм. Ми протидіяли в рази більшій армії, але у нас було бажання нищити тих, хто прийшов на нашу землю

Відео дня

"Ми з сумом згадуємо тих, хто пожертвував своїм життям під Іловайськом шість років тому цього тижня, захищаючи суверенітет та територіальну цілісність України. Росія повинна повністю виконати свої Мінські зобов'язання, вивести свою зброю та очолювані нею сили, підтримати розформатування збройних формувань, що діють на сході України, та повернути Україні контроль над міжнародно визнаним кордоном України", - наголошується в повідомленні.

"США продовжуватимуть відповідні санкції проти Росії, поки вона повністю не виконає свої Мінські зобов'язання", - заявили американські дипломати.

Іловайська трагедія 2014 року: що сталося

  • Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці.
  • За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон.
  • Разом з тим парламентська Тимчасова слідча комісія з розслідування Іловайської трагедії оцінювала загальні втрати українських військ у тисячу осіб.
  • Генпрокуратура 14 серпня 2017 року оприлюднила результати розслідування подій під Іловайськом у серпні 2014 року. Згідно з цими результатами, головним винуватцем Іловайської трагедії є військове командування РФ.
  • 21 серпня 2020 року в Офісі генпрокурора заявили, що єдиним фактором, що призвів до трагічних подій під Іловайськом, є воєнна агресія Збройних сил РФ.
  • Зазначається, що за результатами розслідування агресивної війни РФ проти України загалом на цей час притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення вказаних злочинів 110 осіб, у тому числі 68 громадян РФ, серед яких 21 високопосадовець. Вказаних осіб оголошено в розшук.
  • Крім того, до суду скеровано 48 обвинувальних актів стосовно 51 особи, а вироками українських судів 35 осіб вже засуджено, в тому числі 13 громадян РФ, серед них троє військовослужбовців ЗС РФ.