У Криму спостерігається нестача прісної води / фото УНІАН

Росія довела Крим "до ручки" і створила проблеми з водопостачанням після анексії, а тепер намагається звинуватити в цьому Україну.

Про це в інтерв'ю "Обозрєватєлю" заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він нагадав, що відповідно до міжнародного права, всю відповідальність за ситуацію на окупованій території несе держава-окупант.

Читайте також"Рвонули води набрати?": у мережі показали величезну чергу до водоспаду біля Ялти (відео)

Відео дня

"Росіяни створюють інформаційний шум, намагаючись звинуватити всіх, але насправді звинувачувати їм можна лише себе самих. Це Росія довела Крим до ручки і створила там проблеми з водопостачанням", – сказав Кулеба.

Міністр упевнений, що Росія не має права звинувачувати Україну в проблемах з водою в Криму. А їх звернення зі скаргами в ООН ні до чого не приведуть.

"Україна не несе жодної відповідальності за проблеми з водопостачанням в АР Крим і місті Севастополь. Спроби Росії перетворити це на українську проблему, звинувачувати нас у "геноциді", звертатися в ООН, є абсолютно безперспективними. Звернення Росії з цього питання до міжнародних організацій є такими ж успішними, як і звернення до Ліги націй. Як казав Остап Бендер: "Я буду жаловаться в Лигу наций", – додав Кулеба.

Скарги російських окупантів на брак води в Криму

  • Восени 2020 року в МЗС РФ порівняли припинення постачання води в окупований Крим з «тортурами і нелюдським поводженням».
  • Офіційний представник відомства Марія Захарова заявила, що "навмисне ведення Києвом водної блокади Криму" може бути кваліфіковано як "порушення українською стороною своїх правозахисних зобов'язань".

Чому в окупованому Криму не вистачає води

  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом.
  • Після окупації Криму Росією у 2014 році поставки води на півострів припинили.
  • Влада України неодноразово заявляла, що відновлення подачі води через Північно-Кримський канал до Криму можливе тільки після деокупації півострова.