Фото: Апостроф

Суддя ВАКС Леся Федорак погрожує кримінальною відповідальністю адвокатам у так званій «справі Мартиненка», а обвинувачених позбавила  надії на справедливе правосуддя.

Про це заявила прес-служба ексдепутата Миколи Мартиненка.

Прес-служба відзначила, що «колегія ВАКС у складі суддів Федорак, Маслова і Строгого звернулась до Голови Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора - судді прямо залякують адвокатів притягненням до кримінальної відповідальності. Це звернення обвинувачені і сторона захисту  розглядають як спосіб ухилення вказаних суддів від власної дисциплінарної і кримінальної відповідальності за кричущі порушення Кримінально-процесуального кодексу. Адже сторона захисту використала законні повноваження щодо оскарження в правовому полі  і в передбачені законом органи  порушеного права на захист. Головуюча Федорак сотні раз в судових засіданнях рекомендувала оскаржувати її дії у ВРП і ДБР. Аудіозаписи не горять і на них це зафіксовано».

Відео дня

У Мартиненка заявили, що «сторона захисту скористалася цими рекомендаціями і своїм правом в крайньому разі - коли головуюча почала погрожувати зміною  запобіжного заходу обвинуваченим, безпідставно ініціювала дисциплінарні  провадження стосовно групи адвокатів. Останні вимушені були вийти із процесу і обвинувачені  залишилися без якісного професійного захисту».

«Дійшло до повного абсурду: законну роботу адвокатів колегія суддів на чолі Федорак назвала «тиском і втручанням у роботу суду». Більше того, «трійка» суддів звинуватила учасників справи у нібито причетності до вибуху на парковці у закритому дворі ВАКС. Тобто, з адвокатів ліплять ще й терористів, хоча ця територія знаходиться під охороною ВАКС і до неї мають доступ виключно працівники суду. Але ми направляємо звернення до Нацполіції  України з прохання розслідувати випадок, пов'язаний з вибухом. Ми готові дати свідчення, щоб якнайшвидше встановити істину і спростувати наклеп щодо обвинувачених і захисту», - говориться в повідомленні прес-служби.

У Мартиненка вказали, що «головуюча Федорак зробила всіх учасників цієї справи заручниками власного упередженого та емоційного ставлення. А тепер ми побачили «ноу-хау» у світовій практиці: суддя веде інформаційну та юридичну війну проти учасників справи. Хіба після цього можна розраховувати на справедливе рішення? На жаль, у  виконанні Федорак ми бачимо дуже «криве правосуддя», яке дискредитує новий суд».