США призначать командувача своєї "операції" в Україні / фото getty images

У найближчі тижні США планує назвати свою військову місію з підтримки України і призначити генерала, який очолить зусилля з навчання і надання допомоги.

Як повідомляє WSJ, найменування місії має велике бюрократичне значення, оскільки зазвичай тягне за собою її довгострокове цільове фінансування, можливість спеціальної оплати і нагород для військовослужбовців, які беруть участь в цих зусиллях. 

Назва операції формально визнає зусилля США в збройних силах, подібно до того, як Пентагон раніше охрестив місії в Іраку і Афганістані операціями "Іракська свобода", "Незламна свобода" і "Страж свободи". 

Відео дня

Вибір генерала своєю чергою відображає прагнення до створення команди, відповідальної за координацію допомоги США, а також до переходу від разових зусиль з навчання українських військових до багаторічної програми допомоги.

Як писав УНІАН, 24 серпня США оголосили про новий (19-й за рахунком з моменту вторгнення РФ в Україну) пакет допомоги на рекордні 2,98 мільярда доларів. 

Повідомлялося, що кошти підуть на фінансування закупівлі зброї та боєприпасів у оборонних підрядників (зброя в більшості попередніх пакетів надійшла із запасів США). 

Деякі оборонні компанії можуть надати окремі боєприпаси в найближчі місяці, але адміністрація президента США Джо Байдена заявила, що отримання зброї, обіцяної Україні, стане "багаторічною інвестицією", а за словами представників Міністерства оборони, доставка деяких видів зброї може зайняти до трьох років.

У пакет увійшли системи протиповітряної оборони, безпілотні авіаційні комплекси, артилерійські системи і радари. 

Йдеться, зокрема, про шість додаткових національних сучасних зенітно-ракетних систем NASAMS з боєприпасами для них, тисячі боєприпасів для артилерійських систем 155-мм калібру і для мінометів 120-мм калібру.

Вас також можуть зацікавити новини: