У Нью-Йорку проходить 76-а сесія Генасамблеї ООН / фото president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський в рамках робочого візиту до США обговорить з генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррішем збільшення участі ООН у підтримці територіальної цілісності України та "Кримської платформи" зокрема.

Про це заявив прес-секретар глави держави Сергій Никифоров під час спілкування з представниками ЗМІ у Нью-Йорку, повідомили у прес-службі глави держави.

"На "Кримській платформі" були представники від ЄС, від НАТО, а представника від ООН не було. "Кримська платформа" та її підсумкова декларація засновані на резолюціях ООН. Говоритимуть про те, як підсилити зараз роль ООН у підтримці територіальної цілісності України, зокрема підтримці саме "Кримської платформи", – зазначив речник президента.

Відео дня

Никифоров додав, що також глава держави планує обговорити посилення економічної співпраці.

Читайте такожВ Україні запропонували відмовитися від перенесення деяких вихідних"Наша країна може надавати транспортні послуги, забезпечувати різноманітні програми ООН продовольством, Україна має розвинену ІТ-галузь, що також серед того, що потребує ООН", – зауважив він.

З президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн на зустрічі у Нью-Йорку глава Української держави обговорить енергетичні питання.

"Це "Північний потік – 2", інтеграція європейської та української електричних мереж, це, зрештою, перехід згодом на "зелену" енергетику, а також питання лібералізації вантажних перевезень", – розповів Никифоров.

На порядку денному зустрічі Зеленського з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом також економічні питання, повідомив речник глави Української держави.

"Треба завершити підготовку та підписати угоду про зону вільної торгівлі між Туреччиною та Україною. Це значно посилить товарообіг між країнами. Також це військове співробітництво у галузі військово-морського флоту. Зокрема, можливо, обговорять постачання скрапленого газу з країн Близького Сходу за турецького посередництва", – зазначив Никифоров.

Крім того, на зустрічі з лідером Туреччини обговорюватиметься гуманітарна ситуація в окупованому Криму.

"Це підтримка, яку Туреччина могла б надати кримським татарам, зокрема затриманому Наріману Джелялову. Є списки утримуваних осіб. Я думаю, що президент України може передати їх Реджепу Таїпу Ердогану, і вони можуть обговорити, яким чином Туреччина може сприяти звільненню утримуваних осіб, зокрема кримських татар", – розповів прес-секретар глави держави.

Також, за його словами, у президента України запланована зустріч з представниками бізнес-кіл та потенційними інвесторами.

"Сьогодні буде одна зустріч з інвесторами, завтра буде інша зустріч – із керівництвом місцевого штабу Microsoft. Володимир Зеленський запрошуватиме їх до України. Зараз якраз слушний момент, щоб інвестувати в Україну, адже прибутковість такого бізнесу буде дуже високою", – пояснив Никифоров.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський перебуває в Нью-Йорку, де проходить 76-а сесія Генасамблеї ООН. Там він виступить на дебатах, зустрінеться з лідерами інших країн, проведе ряд зустрічей з бізнесменами, інвесторами та українською громадою.

Вас також можуть зацікавити новини