У ЦВК зробили заяву щодо можливих президентських виборів у березні 2024 року

Центральна виборча комісія (ЦВК) не має жодної інформації щодо можливої підготовки до виборів президента України у березні 2024 року.

Про це в коментарі Радіо "Свобода" заявив заступник голови ЦВК Сергій Дубовик. Він також наголосив, що українське законодавство передбачає, що вибори під час воєнного стану не проводяться.

Дубовик зазначив, що згідно з графіком, виборчий процес мав би розпочатися наприкінці грудня. Відповідаючи на питання про подовження повноважень президента та парламенту, він вказав на те, що Конституція чітко визначає, що президент України виконує свої повноваження до вступу новообраного президента на посаду.

Відео дня

Щодо можливості проведення виборів, він зазначив, що закон про воєнний стан чітко визначає, що під час такого стану вибори не можуть бути проведені. Тому на даний момент юридичних підстав говорити про проведення виборів немає.

Водночас Дубовик зауважив, що повноваження місцевого самоврядування закінчуються лише у 2025 році, тому здійснення чергових місцевих виборів можливе у відповідний термін. Загалом, за його словами, немає підстав для змін у виборчих процесах та переобрання влади наступного року.

"Скільки б не було спекуляцій щодо цієї теми, в Конституції чітко записано, що президент України виконує свої повноваження до вступу на посаду новообраного президента України. Все решта – це політичні спекуляції, щодо закінчення повноважень, переходу якихось повноважень. Конституція чітко дає відповіді на ці запитання. Закон про воєнний стан чітко визначає, що під час воєнного стану вибори не проводяться. Іншого поки що немає, змін до законодавства немає", - підкреслив заступник голови ЦВК.

Нагадаємо, напередодні президент України Володимир Зеленський відреагував на чутки про ймовірне проведення в Україні президентських виборів у березні 2024 року, заявивши, що наразі це не на часі. У своєму відеозверненні глава держави наголосив, що у час війни безвідповідально "вкидати" цю тематику у суспільство.

Зеленський наголосив, що зараз українцям варто думати про захист держави та "не розпадатися" на суперечки. 

"Ситуація зараз така, як і раніше: якщо не буде перемоги, то не буде країни. Наша перемога можлива. Вона буде, якщо ми всі будемо зосереджені саме на ній, а не на суперечках, політиканстві чи пошуках якогось свого особистого інтересу", - сказав він.

Вас також можуть зацікавити новини: