Зеленський хоче посилити роль України в міжнародній політиці / president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що якщо не виконуються підписані міжнародні договори, зокрема й Будапештський меморандум, то Україна має діяти так, як вважатиме за потрібне.

Про це він заявив в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам.

Читайте такожЗеленський готовий випробувати на собі українську вакцину від COVID-19 у разі успішних досліджень

Відео дня

"Я впевнений, що всі підписані меморандуми і договори повинні виконуватися. І впевнений, якщо вони не виконуються – Україна не повинна постійно стукати у двері і кричати: як так, не виконується? Я вважаю дуже просто: не виконується – ми маємо право тоді робити, як ми вважаємо. В цьому і є самостійність держави. Це моя думка", - сказав Зеленський.

Також глава держави заявив, що не може просто дивитись, як Україні постійно чогось не вистачає і вона постійно щось просить.

"А можна, щоб ми були потужною країною? Можна зробити таку країну? Зради немає, а дуже хочеться зробити усі умови і країну, яка буде реальним гравцем не тільки в сільському господарстві, – це те, що вже є, а й в усіх інших напрямах, і це дуже важливо", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, у всенародному опитуванні, яке відбудеться за ініціативою Володимира Зеленського 25 жовтня, міститься питання про Будапештський меморандум. Воно звучить так: "Чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом".

Будапештський меморандум - хто гарантував Україні безпеку

  • У 1994 році Україна відмовилася від ядерної зброї. Після цього в 1994 році Україна, США, Росія та Велика Британія уклали Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум).
  • Він містить пункти, які надають Україні гарантії її суверенітету та безпеки. Згідно з Меморандумом, США, РФ і Велика Британія зобов'язалися, зокрема, поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України; утримуватися від погрози силою, її застосування проти територіальної цілісності та політичної незалежності України.
  • Згодом дві інші ядерні держави - Китай та Франція - надали аналогічні гарантії Україні в формі заяв.
  • У 2014 році Росія грубо порушила Будапештський меморандум здійснивши анексію Криму та розв'язавши війну на Донбасі.