Перші кадри зі зустрічі президентів України та Туреччини у Львові / фото CNN TÜRK

Президент України Володимир Зеленський та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зустрілися у Львові.

Про це УНІАН повідомили в Офісі президента.

Зеленський зустрів свого колегу та турецьку делегацію на ґанку палацу Потоцьких.

Відео дня
фото CNN TÜRK

Після цього лідери держав розпочали перемовини.

До Львова також прибув й генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гуттеріш, з яким президенти проведуть трьохсторонні перемовини.

Крім того, в рамках сьогоднішнього візиту до України Ердогана та великої турецької делегації вже відбулися переговори глави Міноборони Туреччини Хулусі Алакари зі своїм українським колегою Олексієм Резніковим, повідомляє Міноборони Туреччини.

"Під час зустрічі відбувся обмін думками з двосторонніх та регіональних питань оборони та безпеки", - йдеться у повідомленні без деталізації зустрічі.

Зеленський та Ердоган зустрілися у Львові: про що говорили (фото, відео)

Як Зеленський згодом повідомив у Telegram, візит президента Туреччини до України – "вагомий меседж підтримки з боку такої потужної країни".

За його словами, під час зустрічі у Львові обговорили з Ердоганом можливість удосконалення зернової ініціативи, ситуацію навколо Запорізької АЕС та ядерний шантаж з боку окупантів, а також масштабну крадіжку Росією зерна на тимчасово окупованій території України.

"Також торкнулися питань оборонної взаємодії. Впевнений, подальше розширення співпраці між Україною і Туреччиною посилить обидві сторони", - зазначив Зеленський.

Як повідомила прес-служба глави держави, під час зустрічі було наголошено на зацікавленості в тому, щоб Туреччина й надалі залишалася надійним партнером України.

Лідери обговорили весь комплекс двосторонніх відносин і погодилися, що подальше розширення співпраці між державами посилить обидві сторони.

Зеленський також розповів Ердогану, що окупанти привласнили майже 0,5 млн тонн українського збіжжя.

Під час обговорення ситуації на ЗАЕС президент України наголосив, що місією та обов’язком кожної країни має бути жорстка й послідовна реакція на будь-які прояви ядерного шантажу з метою його зупинення.

"Росія повинна вивести свої війська зі станції негайно", – підкреслив глава держави.

Також Зеленський висловив сподівання на участь президента Туреччини у другому саміті Кримської платформи.

Зазначимо, це перший візит Ердогана в Україну після початку війни. Сьогодні турецький президент прибув до Львова на запрошення Зеленського.

Крім вже відомої теми переговорів про шляхи завершення війни в Україні, Ердоган разом зі своїм українським колегою Зеленським оцінить турецько-українські відносини на рівні стратегічного партнерства.

Як повідомляв УНІАН, в ході візиту турецького президента передбачено проведення тристоронньої зустрічі за участю президента України Володимира Зеленського та генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша. На зустрічі обговорюватимуться кроки, які можна зробити для припинення українсько-російської війни дипломатичним шляхом.

Вас також можуть зацікавити новини: