У жовтні російський суд засудив Мемедемінова до 2,5 років позбавлення волі / facebook.com/pg/crimeansolidarity

У Міністерстві закордонних справ України засудили рішення російського суду, який відхилив апеляцію на вирок кримському блогеру, цивільному журналісту Наріману Мемедемінову, й закликали РФ звільнити його та інших незаконно ув'язнених українців.

Як йдеться в заяві, опублікованій на сайті МЗС, міністерство висловлює рішучий протест у зв’язку таким з рішенням військового апеляційного суду Власихи Московської області.

"Подібні дії є красномовним свідченням небажання РФ припинити ганебну практику репресій проти кримськотатарського народу. Особливо небезпечними російська окупаційна влада вважає тих, хто намагається доносити об’єктивну інформацію про стан справ на окупованій території. Саме через це Мемедемінов, громадянський журналіст, блогер та активіст, опинився за ґратами", - наголосили в МЗС.

Відео дня

Читайте такожУ США закликають Росію негайно звільнити усіх несправедливо ув'язнених українців

У відомстві зазначили, що небезпека для життя і здоров’я незаконно утримуваних громадян України зростає на фоні стрімкого поширення COVID-19 в РФ та тривожних повідомлень про особливу вразливість у місцях позбавлення волі.

"Не може не викликати обурення, що, на відміну від інших держав, які розглядають кроки з розвантаження місць утримання з метою стримування пандемії, РФ свідомо посилює загрози для українських громадян, які незаконно утримуються у російських в’язницях. Вимагаємо від російської сторони негайно звільнити громадянина України Нарімана Мемедемінова та інших громадян України, які продовжують незаконно утримуватися у в’язницях на території РФ та окупованого Криму. Такий крок сприятиме відновленню справедливості стосовно невинних людей, а також забезпеченню їхнього права на життя в умовах пандемії COVID-19", - підкреслюється в заяві.

Крім того, у міністерстві закликали міжнародну спільноту посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на державу-агресора з метою припинення Росією порушень прав людини у тимчасово окупованому Криму, звільнення усіх незаконно утримуваних українців в РФ і на тимчасово окупованих територіях України, відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах.

Читайте такожУ незаконно засудженого в РФ кримського блогера Мемедемінова в СІЗО погіршується стан здоров'я – адвокат

Як повідомляв УНІАН, російські силовики затримали Мемедемінова наприкінці березня 2018 року. Його звинуватили за ч. 2 ст. 205.2 Кримінального кодексу РФ (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, вчинені з використанням інтернету).

Претензії у російських силовиків викликав відеоблог на YouTube, який Мемедемінов вів з 2013-го по 2015 рік. У ньому розміщено кілька десятків відеороликів з коментарями політичних подій і тем, закликами дотримуватися норм ісламу і думками про російські свята: День захисника вітчизни, Міжнародний жіночий день, День захисту дітей тощо.

У жовтні 2019 року російський суд засудив Мемедемінова до 2,5 років позбавлення волі в колонії-поселенні. Крім того, суд заборонив йому займатися адмініструванням сайтів протягом двох років.

Сьогодні, 14 травня, військовий апеляційний суд м. Власиха Московської області залишив у силі вирок Мемедемінову.