Заставу для Бернацької не змінили / фото УНІАН

Вищий антикорупційний суд відмовився зменшувати розмір застави підозрюваній в розкраданні понад 54 млн грн колишній першій заступниці міністра юстиції Наталії Бернацькій.

Як повідомляється на сторінці ВАКС у Facebook, слідча суддя відмовила у задоволенні клопотання захисника, який просив зменшити розмір застави та повернути паспорт для виїзду за кордон.

Зазначається, що прокурор заперечував проти задоволення цього клопотання.

Відео дня

Суддя залишила чинним запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 7 млн грн.

Як повідомляв УНІАН, за даними слідства, у вересні 2013 року представник товариства «Золотой Мандарин Ойл», підконтрольного колишньому народному депутату та за його вказівкою, підготував та надіслав до ЄСПЛ заяву про стягнення з держбюджету 54 млн 179 тис. грн як невиплачену заборгованість з боку ПАТ «Київенерго» щодо зберігання мазуту. Виконавча служба нібито мала стягнути цей борг ще починаючи з 2009 року.

Читайте такожВАКС обрав запобіжний захід екс-заступниці глави Мін'юст юсту Бернацькій: має сплатити заставу та ходити в прокуратуру і суд

Однак слідство встановило, що, попри рішення суду на свою користь, «Золотой Мандарин Ойл» не звертався до виконавчої служби за його реалізацією, та про цей факт ЄСПЛ не повідомив.

Крім того, було приховано і факт відступлення права вимоги до «Київенерго» на користь іншої приватної компанії, також афільованої з колишнім народним депутатом - організатором схеми, що сталося за півроку до звернення до ЄСПЛ.

У подальшому, за версією слідства, колишній депутат домовився з керівництвом Мін'юсту, за сприяння якого урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Борис Бабін підготував декларацію про дружнє врегулювання спору, на підставі якої зобов’язався сплатити на користь підконтрольного нардепу «Золотого Мандарину Ойл» 54 млн 179 тис. грн з держбюджету за зобов’язаннями, які виникли між двома приватними юридичними особами. На підставі цього у лютому 2016 року Мін'юст перерахував вказану суму коштів.

У січні 2020 року правоохоронці повідомили про підозру у заволодінні та легалізації понад 54 млн 179 тис. грн держкоштів Бабіну, колишній першій заступниці міністра юстиції Бернацькій, бенефіціару приватної компанії та трьом особам, наближеним до екс-народного депутата.

Дії підозрюваних кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.