Влад Сорд - журналістів до суду пускали за так званим "списком судді" / facebook.com/caernavon

На засідання Печерського райсуду Києва, який обирає запобіжний захід ветерану АТО Владиславу Гранецькому-Стафійчуку (псевдо Влад Сорда), затриманому 20 березня після акції біля Офісу президента, не допускають всіх представників ЗМІ.

Як передає кореспондент УНІАН, на засідання суду не можуть потрапити близько 10 журналістів.

Читайте такожНа Банковій пояснили, чому будівлю Офісу президента досі не очистили від фарби

Відео дня

Прес-секретар суду пояснив кореспонденту УНІАН у телефонній розмові, що на засідання пустили лише тих журналістів, які надіслали про це запит. Список допущених журналістів – близько 10 людей – сформував слідчий суддя Олекій Соколов, який розглядатиме клопотання прокурорів щодо запобіжного заходу для Гранецького-Стафійчука.

Водночас прес-секретар суду не зміг послатися на норми Кримінального процесуального кодексу та закону "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якими обмежено доступ журналістів. У прес-службі суду пояснюють це карантинними обмеженнями.

Слід зазначити, що цей список нікому з інших журналістів не показують, водночас охоронці запевняють, що його не існує, хоча кореспондент УНІАН бачив його на власні очі.

Що трапилось

  • 20 березня біля будівлі Офісу президента на Банковій у Києві відбулася акція на підтримку засудженого громадського активіста Сергія Стерненка з нагоди дня його народження.
  • Протестувальники закликали до справедливості щодо політв'язня, палили фаєри і кидали шумові гранати. Крім цього, вони намагалися підпалити табличку "Президент України" на будівлі. Також активісти розбили скло у дверях будівлі і закидали фаєри та димові шашки в середину. Один з фаєрів залетів на балкон будівлі.
  • Учасники акції розмалювали будівлю ОП червоною фарбою, а на завершення встановили біля входу салютну установку і влаштували канонаду під вигуки: "З днем народження, Сергію!".
  • За попередніми оцінками, вартість відновлювальних робіт може становити близько 2 млн грн.
  • Після акції поліцейські затримали ветерана АТО Владислава Гранецького-Стафійчука (псевдо Влад Сорда), якого підозрюють у тому, що він розбив скло у дверях будівлі ОП. Йому інкримінують вчинення хуліганства із застосуванням вогнепальної або холодної зброї.
  • Сьогодні, 23 березня, за ч. 4 ст. 296 повідомили про підозру ще одному учаснику акції, лідеру руху "Гонор" Сергію Філімонову.