У "Слузі народу" хочуть проводити опитування й в майбутньому / фото УНІАН, Сергій Чузавков

Після проведеного 25 жовтня всеукраїнського опитування від президента України Володимира Зеленського потрібно подумати, як закріпити таку практику на постійній основі.

Про це заявила нардепка, заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук в ефірі каналу "Україна 24". Вона зазначила, що після першого такого опитування варто зробити "певні висновки щодо організації процесу".

Читайте такожУ Зеленського розповіли, чому до проведення опитування залучалися діти

Відео дня

"Я думаю, що ми зробимо певні висновки щодо організації процесу. Те, що ми бачили, наприклад, представник "Опори" голосував кілька разів, це, звичайно, винятки, які потрапляють у медіа, але більшість голосували по одному разу і ніяких порушень не було. Крім того, є екзит-пол, який і був для того, щоб результати можна було перевірити офіційними результатами. Тому я думаю, що офіційні результати, які, напевно, будуть сьогодні оприлюднені, повинні співпасти з результатами екзит-полу в межах похибки 2-3%", — сказала вона.

За словами Кравчук, подібні опитування варто ввести в постійну практику.

"Загалом, що я бачила на дільниці, де я голосувала, люди охоче підходили (проходити опитування - ред.). Такий інструмент прямої демократії — правильна й хороша річ, і тепер потрібно подумати, як це закріпити на постійній основі. Наприклад, це може бути голосування в додатку "Дія". Звичайно, це не матиме юридичних наслідків, тому що їх може мати тільки референдум. Але опитування великої кількості респондентів — це спосіб звірятися в режимі реального часу", — зазначила вона.

Кравчук прокоментувала відповіді українців на запитання.

"Для мене результати не стали несподіванкою. Я і по зустрічах з виборцями, і по соцдослідженнях відстежувала певні тенденції. Я була впевнена, що питання скорочення кількості депутатів матиме більшу підтримку. Це може бути додатковим аргументом при голосуванні в другому читанні за закон, внесений Володимиром Зеленським. Тепер подивимося, які партії наважаться підтримати думку народу й голосувати за скорочення.

Приємною несподіванкою був високий результат питання про медичний канабіс. Тут вже готові кілька законопроєктів, і тепер дискусія буде в парламенті", — сказала депутатка.

Всеукраїнське опитування від Зеленського в день виборів 25 жовтня 

  • 25 жовтня, в Україні відбулися місцеві вибори. Одночасно з ними проводилось загальнонаціональне опитування, ініційоване президентом Володимиром Зеленським.
  • Кожному українцеві пропонували відповісти на п'ять запитань: чи підтримує він запровадження довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах; чи підтримує створення на Донбасі вільної економічної зони; чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300 осіб; чи підтримує легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжких хворих і чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.