Медведчук перебував під домашнім арештом, проте 27 лютого стало відомо про його втечу / REUTERS

Заарештовано додаткові активи народного депутата Віктора Медведчука, який підозрюється у державній зраді, та його дружини Оксани Марченко, якими управляли з Російської Федерації.

Про це в Telegram повідомила Служба безпеки України.

В повідомленні сказано, що за рішенням суду накладено арешт, зокрема на: корпоративні права ТОВ зі статутним капіталом 38 млн грн, банківські рахунки на 1,3 млн грн, дві земельні ділянки площами 3 і 5 га, приміщення двох готельних комплексів площами 4,5 та 2,4 тис. кв. метрів.

Відео дня

За даними СБУ, бенефіціарними власниками цих активів є громадянин РФ, Медведчук і його дружина Марченко.

"Відповідне рішення суду прийняте за матеріалами Служби безпеки, яка документує і викриває схеми легалізації в Україні російських грошей, спрямованих на фінансування антиукраїнської діяльності. Схема полягала у заведенні коштів з російських банків на зареєстроване в Україні ТОВ, власником якого є громадянин РФ", - сказано в повідомленні.

При цьому зазначається, що ці гроші надходили під виглядом потреб на утримання та оплату оренди двох готелів в Івано-Франківській та Закарпатській областях, котрі через низку українських компаній належать Марченко.

"У ході досудового розслідування СБУ отримала неспростовні докази, що управління ними здійснювалося безпосередньо з Росії, і встановила весь перелік цих російських суб’єктів", - зазначили в СБУ.

При цьому у відомстві нагадали, що досудове розслідування за ст. 1 ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України) та ч. 2 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв УНІАН, 7 квітня в МВС заявили про арешт активів ТОВ, кінцевим бенефіціаром якого є Марченко. Йдеться про сім квартир, два майнових комплекси, дороговартісні предмети мистецтва та транспортні засоби.

Довідка УНІАН. 12 травня 2021 року Медведчуку вручили підозру в держзраді та порушенні законів та звичаїв війни (ст. 111 та ст. 438 КК) у справі про незаконний видобуток нафти та газу на шельфі Чорного моря поблизу окупованого Криму спільно з посадовцями РФ, розголошення державної таємниці та проведення підривної діяльності проти України.

У жовтні того ж року йому оголосили нову підозру в держзраді та сприянні тероризму у так званій "вугільній справі" (ст. 111 та ч. 1 ст. 258-3 КК), яку правоохоронні органи почали документувати ще 2016 року.

Медведчук перебував під домашнім арештом, проте 27 лютого стало відомо про його втечу.

12 квітня Медведчука затримали. Наразі він утримується під вартою.

2 червня ДБР передало до суду першу справу проти Медведчука. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Вас також можуть зацікавити новини: