Богдан навчав президента української / фото УНІАН,  Дівєєв Сергій

Президент Володимир Зеленський покращив свою українську мову завдяки екс-керівнику свого Офісу Андрію Богдану.

Про це розповів сам Богдан в інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону.

Зокрема, на запитання, "як Володимир Олександрович так швидко і так якісно вивчив українську мову", Богдан відповів:

Відео дня

"Це моя гордість. Я ж хлопець зі Львова. Я взагалі розмовляю українською мовою в сім'ї, із дітьми. Я завжди розмовляю українською мовою, плюс стаж державної роботи. Яка мова для тебе є рідною? Це та мова, якою ти думаєш. Або варіант відповіді : "Це і мова, якою тобі сняться сни", – сказав він.

Зеленському, за словами Богдана, було важко говорити державною мовою - слова знав, але ніколи не розмовляв нею.

"У грудні 2018 року, розуміючи, що він виграє [вибори] і йому потрібно буде публічну комунікацію вести українською мовою, я з ним домовився. Я пояснив, що це дуже необхідно. Він хотів найняти вчителя. Але для вчителя треба окремий час, а потім – ще час учити домашні завдання. А це у принципі нецікаво ... І от у грудні я пересварився з усіма його друзями. З усіма. Мене ненавиділи от із цього часу. Але я змушував, щоб усі в його присутності розмовляли українською мовою. Я з ним і всі. Чотири місяці в моїй присутності ніхто не мав права говорити російською мовою", – сказав Богдан, додаючи, що незнанням Зеленським української намагався скористатися Петро Порошенко.

Він зазначив, що на третій стадії вивчення мови людина починає говорити українською на якусь професійну тематику, але не може про це розмовляти російською.

"У той момент, коли ми спілкувалися, у нього вже почалася третя стадія. Це особлива термінологія, державна. Це терміни, які ти знаєш українською, але російською ти їх ніколи не використовував. Ти просто не знаєш. І ти можеш говорити українською, а коли тебе просять перейти на російську, ти не можеш. Хоча ти російськомовний за натурою своєю, тобі сни сняться російською, але на державну тему ти можеш говорити тільки українською. У тебе немає вибору. І от у нього вже була ця стадія – проникнення. Йому простіше було говорити українською, ніж російською", – розповів екс-глава Офісу президента.

Інші новини, які можуть вас зацікавити: