Володимир Зеленський / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський розповів, що думає з приводу планів РФ про його політичне та фізичне усунення.

Про це він заявив в інтерв'ю російським ЗМІ, відповідаючи на запитання чи є однією з основних цілей нападу на Україну "остаточне вирішення проблеми Зеленського".

"Я чув багато різних думок з приводу того, що моє усунення планується... Напевно, було кілька спроб — різними людьми...",- сказав він.

Відео дня

Президент заявив, що дуже спокійно ставиться як до спроб політичного, так і реального усунення.

"Якщо говорити про моє політичне усунення, це була група Медведчука, кума чинного російського глави. Вони знаходили політичні формати усунення", - розповів він.

Зеленський пояснив, що на місцевих виборах було дуже багато пропаганди, адже "вони розуміли, що російська влада втрачає міцний вплив на українську політику" і тому обрали тактику перемоги в регіонах.

Тому що, після перемоги на президентських виборах і на виборах до парламенту можна контролювати центральну владу, але на місцевому рівні "ви не можете нічого вирішити".

"Ви можете робити реформи, які просто туди не доходять. Знаєте, це такий політичний друшляк. Тобі здається, що ти зараз прийшов, у тебе купа ідей, амбіцій, величезна енергія... Але ти не можеш добігти до регіонів, тому що там все це просто заблоковано. Тому вони обрали таку тактику", - додав він.

За словами президента, ця група регіонально залишила великий вплив і в тих чи інших радах, районних або обласних, виходила з ультимативними вимогами.

"Це я з приводу політичного усунення! Десь заблокувати, десь знести представників правлячої партії... Загалом, це була їхня ідеологія, і з місцевих рад піти далі перевиборами до парламенту... Об'єднувалися навіть ліві з правими. І з усіма можливими навіть посередині об'єднувалися - щоб знести керованість процесу. Чому? Ми зараз плавно перейдемо до домислів - або до реальності - фізичного усунення", - сказав він.

Зеленський підкреслив, що, коли нестабільна ситуація в країні, нестабільна економіка, то, маючи міцну регіональну силову керованість, можна перейти до того, щоб партії розкололи моно-більшість.

"Хаос в економіці країни і політична нестабільність в Україні все одно б призвели до ескалації з боку Російської Федерації — і до правління сьогоднішнього президента Російської Федерації. Просто вони б могли тоді нашу країну окупувати набагато швидше. Це точно входило в плани...", - розповів глава держави.

Він додав, що в РФ не бачать самостійності України, сприймають її не як самостійну державу, а як якийсь продукт, як частину якогось великого організму, на чолі якого бачить себе чинний президент Росії.

Президент підкреслив, що Україна не вважає себе атавізмом, а вважає себе самостійною державою — з великою, глибокою історією і з моральністю.

"Ця дестабілізація не пройшла. Але і в планах всередині нашої країни тих політичних груп, про які я вам сказав, і в планах зовнішніх груп Російської Федерації була ескалація. Я не знаю, що там наверх в Росії доповідали, але, напевно, сказали, що ми вас тут чекаємо — з квітами і з посмішками. Що ситуація дуже погана, чинного президента не підтримують..., партію не підтримують. Можна! Я впевнений у цьому на 99,9%", - додав Зеленський.

За його словами, коли стало ясно, що це не так, придумали паралельний вихід - максимально нейтралізувати тих, хто стабілізує ситуацію у владі.

"А коли війна, хто може гарантувати стабільність? Тільки президент - тому що воєнний стан. В силу повноважень, в силу чинного законодавства незалежної України", - зазначив він.

Раніше повідомлялося, що Володимир Зеленський дав інтерв'ю низці російських журналістів. Роскомнагляд зажадав від росЗМІ не показувати його.

Вас також можуть зацікавити новини: