Сьогодні Зеленський та Меркель мають провести телефонну розмову / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 10 вересня, проведе телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель щодо ситуації на Донбасі та стану виконання домовленостей, досягнутих під час останнього саміту «нормандського формату» в Парижі.

Про це УНІАН повідомило джерело в Офісі президента.

Читайте такожТермінове засідання ТКГ: в Офісі президента розповіли, про що домовились

Відео дня

За словами джерела, лідери України та Німеччини обговорять ситуацію на Донбасі та ухвалені рішення в рамках Тристоронньої контактної групи, на якій учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі н.п. Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.

Зеленський і Меркель також розглянуть стан виконання домовленостей, досягнутих під час останнього саміту «нормандського формату» в Парижі, який відбувся у грудні 2019 року.

В ОП наголосили, що Меркель підтримує ініціативи України щодо просування на шляху мирного врегулювання на Донбасі.

Ситуація в районі Шумів: що відбувається

  • Раніше ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8:00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвав нібито порушення українською стороною домовленостей, досягнутих 22 липня щодо режиму тиші. Пушилін стверджує, що бойовики вимагали від ЗСУ закопати траншеї, які були вириті бійцями нібито після 22 липня, а потім ще й попереджали, що "мають повне право усунути зазначені порушення самостійно".
  • Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня так і не відбувся.
  • Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.
  • 7 вересня Пушилін "переніс" дату атаки на позиції ЗСУ, "призначивши" її на 10:00 9 вересня. Згодом бойовики "ДНР" вдруге "перенесли" анонсований обстріл і запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12:00 9 вересня.
  • На засіданні ТКГ 9 вересня учасники консультацій домовилися про "спільне інспектування" в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ. Інформацію про це згодом підтвердив Леонід Кравчук.