Фото Тарас Шевченко/Facebook

Заступником міністра культури, який буде курувати роботу ЗМІ в Україні, може стати Тарас Шевченко - відомий грантовий активіст, який виступав проти Володимира Зеленського в період президентської кампанії.

За даними «Страны», Шевченко вже подав свою декларацію в якості кандидата на цю посаду.

Як повідомляє видання, Тарас Шевченко є директором Центру демократії та верховенства права, який фінансується здебільшого урядом Швеції. Також серед донорів - урядові структури США, Єврокомісія, ООН. Ця організація займається, крім іншого, розробкою законодавчих норм для медіа.

Відео дня

"Наші експерти розробляють і адвокатують законопроекти, що сприяють позитивному розвитку медіа в Україні", - йдеться на сайті ЦЕДЕМ, головним спеціалістом з медіа якого є юрист Ігор Розкладай.

Згідно з декларацією, Тарас Шевченко минулого року на посаді керівника цього центру отримував зарплату в 101 тисячу гривень на місяць.

Крім того, Шевченко є членом ще однієї грантової організації - "Реанімаційного пакету реформ". Також є співзасновником руху "Чесно" та руху "Стоп цензурі".

У січні 2020 року Тарас Шевченко змінив на посту глави Незалежної медійної Ради Наталію Лігачову - голову організації "Детектор-медіа", яку журналісти дорікали в захисті політики Петра Порошенка щодо тиску на ЗМІ. З Лігачовою Шевченко співпрацював давно і є також медіа-експертом в її організації.

Разом з "Детектор-медіа" та низкою інших організацій Центр, який очолює Шевченко, підписав 11 квітня 2019 року звернення до кандидатів у президенти, закликавши їх провести телевізійні дебати. Зазначимо, що саме на цьому тоді наполягала команда Петра Порошенка, в той час як Зеленський заявляв, що дебати повинні обмежитися стадіоном.

На виборах Шевченко не приховував, що не підтримував Зеленського і був близький до тих 25%, які голосували за Порошенка. В одному з постів він розмірковував, як краще опонувати Зеленському на майбутніх парламентських виборах. Після перемоги Зеленського Шевченко заспокоював своїх друзів, що нічого не пропало і потрібно проявляти оптимізм.

Напередодні першого туру виборів Шевченко писав про те, що якщо "кандидат Х" переможе (маючи на увазі Зеленського), емігрувати не треба - мовляв, це "контрастує з позицією наших предків, які вмирали в боротьбі за незалежність України". Також з поста випливає, що Тарас - фанат Уляни Супрун.

В передвиборну зиму Шевченко заявляв, що серіал "Слуга народу" - це передвиборна агітація Зеленського і її можна заборонити через суд.

"Не завжди закони дають однозначну відповідь. Так і з «слугою народу» можна знайти аргументи як за те, що серіал є агітацією, так і за те, що він таким не є. Я бачу більше аргументів за те, що серіал має на меті спонукати виборців голосувати за Зеленського і, отже, є передвиборчою агітацією", - написав він.