Журналісти намагалися з'ясувати, навіщо скандальному нардепу Іллі Киві ганьба з дисертацією. Й дійшли висновку, що тут йдеться про гроші.

"Гроші, які ви будете платити майбутньому цьому науковцю. Їх і порахуємо!", - наголошується в сюжеті програми "Гроші".

Читайте такожНаукова антипремія: Киву визнали "Скандалом року", а Шкарлета – "плагіатором""Офіційні та неофіційні витрати - мінімум 10 тисяч доларів. Якщо ти хочеш зробити це, не писавши реально кандидатську дисертацію, будучи тупим та непідходящим на роль кандидата наук, то треба заплатити, я думаю, 50 тис. доларів", - розповів юрист Тарас Боровський.

Журналісти зазначили, що за такі кандидатські нам, українцям, доведеться платити до кінця життя нардепів-кандидатів наук: надбавка до зарплати 15%, захистили докторську - 25%, почесне звання "заслужений" збільшить зарплату ще на 20%, а "народний" - аж на 40%. Якщо ж людина має кілька таких регалій, то може свою зарплату майже подвоїти.

"Так, минулоріч зарплатня Киви складала майже 38 тисяч гривень на місяць. Науковий ступінь кандидата наук мав би збільшити її на 15%, тобто на 5 тис. 700 грн", - підрахували "Гроші".

Як наголосили журналісти, зарплатню Іллі Киві під час його каденції будуть платити ще щонайменше три роки. "Лише за весь цей час ми заплатимо за його наукові труди 205 тис. грн", - підрахували вони.

Ілля Кива захистив дисертацію

  • 26 квітня народний депутат України від ОПЗЖ Ілля Кива захищав кандидатську дисертацію. Він претендував на ступінь кандидата наук з державного управління.
  • Повідомлялося, що на захист дисертації Киви не пускали журналістів "без акредитації". Крім того, троє чоловіків у чорному одязі блокували вхід в аудиторію в Інституті підготовки кадрів Держслужби зайнятості, де Кива захищався.
  • За даними руху "ЧЕСНО", Ілля Кива закінчив Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого за спеціальністю Правознавство та Національну академію внутрішніх справ за спеціальністю право.
  • Також він навчався у Полтавському національному педагогічному університеті імені Короленка (педагог-психолог) та Полтавському нафтовому геологорозвідувальному технікумі (кваліфікація технік-механік).
  • Захист тривав з 10 до 13 годин. Члени комісії проголосували одноголосно: 13 - за, 0 - проти.
  • Вийшовши з аудиторії після захисту, Кива подякував журналістам, які витратили свій час на висвітлення цієї події, і зазначив, що не сподівався на такий ажіотаж. На думку нардепа, тепер "наукове співтовариство стало сильнішим".
  • Однак ЗМІ з'ясували, що депутат доклав до своєї дисертації довідку з підробленим підписом і вказав конференції, в яких не брав участь.
  • Наукового керівника Киви, Володимира Гурковського, який допомагав депутату з дисертацією, звільнили з роботи.
  • Після затвердження МОН результатів Ілля Кива отримуватиме 15% надбавки до зарплати за науковий ступінь.