Варення з айви на зиму / фото cookpad

Пізньої осені готують варення з айви. Айвове варення дуже солодке і ароматне з легкою кислинкою. Приготувати його може навіть початківець в кулінарії. Варення з айви можна подавати як солодку закуску для чаювання або використовувати для пирогів і тістечок як начинку.

Варення з айви часточками

  • Айва - 800 р.
  • Цукор - 600 г.
  • Лимон - половинка.

Айву нарізати великими часточками і видалити насіння. Шкірку не чистити. Покласти в каструлю і залити шматочки айви водою. Довести до кипіння і варити 10 хвилин. Дістати фрукти з каструлі в окремий посуд. 

Воду, в якій варилася айва, процідити, відміряти 300 мл. Поставити на вогонь і всипати цукор. Довести до кипіння, постійно помішуючи, щоб цукор розчинився, і варити 10 хвилин.

Відео дня

У сироп скласти часточки айви. Варити варення з айви в три прийоми по 10 хвилин з інтервалом в 12 годин. При останньому кип'ятінні видавити в каструлю сік половини лимона.

З кожним варінням варення має густіти і темніти. Гаряче варення розлити по банках і закатати кришками.

Варення з айви з корицею

Варення з айви рецепт / фото cookpad
  • Великі айви - 5 шт.
  • Цукор - 400 г.
  • Лимонний сік - 5 ст. л.
  • Кориця - 1,5 ч. л.

Айву почистити від шкірки, нарізати дрібними шматочками, видалити серцевину. Скласти в каструлю і залити водою. Після закипання варити 20 хвилин на середньо вогні, помішуючи, до м'якості фрукта.

Додати цукор, лимонний сік і корицю. Зменшити вогонь і помішувати 5 хвилин, поки цукор не розчиниться. Після чого, помішуючи час від часу, тримати ще 25 хвилин на маленькому вогні. Айва повинна бути м'якою і блискучою. Зняти варення з вогню і розлити по банках.

Варення з айви з горіхами і лимоном

  • Айва очищена - 1 кг.
  • Цукор - 600-800 г.
  • Вода - 0,5-1 стакан.
  • Лимон - 1 шт.
  • Ванільний цукор - за смаком.
  • Горіхи (волоські, мигдаль, фундук) - 100 г.

Читайте такожЯблучний джем: як приготувати апетитний смаколикВирізати насіння з айви і нарізати великими часточками. Воду з цукром довести до кипіння і всипати айву. Варити 5 хвилин. Зняти з вогню і залишити на 12 годин. Через 12 годин прокип'ятити варення 5 хвилин і знову залишити на 12 годин.

Помити лимон, натерти шкірку на крупній тертці, а м'якоть нарізати на тонкі скибочки, вибравши зерна. Горіхи підсмажити на сухій сковороді і очистити від шкірки, подрібнити. 

Втретє довести варення до кипіння, покласти ванілін, подрібнені горіхи і лимон і цедру. Варити варення з айви до готовності близько 15 хвилин. Розлити гаряче варення по банках.