
Популярний і смачний десерт, родом із радянських часів - торт "Ведмедик". СРСР славився одвічним дефіцитом всього і вся, але радянські господині примудрялися готувати навіть "з нічого", а в результаті таких експериментів з'являлися кулінарні шедеври, які люблять досі.
Торт "Мішка" - рецепт із СРСР
Торт "Мішка" чи торт "Ведмедик" як у дитинстві - це насправді сметанник. Сметанні коржі, частина яких йде з какао, і сметанний крем.
Для тіста вам знадобляться (розрахунок на форму 21 см, висота 6,5 см):
- 350 г нежирної сметани (10-15%);
- 150 г цукру*;
- 100 г (0,5 пачки) вершкового масла;
- 5 г соди;
- 30 г какао;
- 560 г борошна.
*Кількість цукру за бажанням можна взяти більшу.
Для крему:
- 1 л сметани;
- 150 г цукру* + 10 г ванільного цукру.
*Кількість цукру можна взяти більшу.
Для тіста потрібно змішати сметану та цукор, додати вершкове масло. Усе перемішати. Покласти соду (гасити соду не потрібно, оскільки в рецепті є сметана - це кислота).
Розділити масу на 2 рівні частини, у першу додати 310 г борошна, у другу - просіяти какао, додати 280 г борошна, і замісити тісто. Воно має вийти пружним і добре розкачуватися, тому за необхідності можна додати трохи борошна.
З першої та другої частин тіста розкачати коржі діаметром 22 см - має вийти 3 білих і 3 шоколадних. Випікати в розігрітій до 180°С духовці, 8-10 хвилин. Ще гарячий корж обрізати по діаметру форми (21 см).
Для крему сметану змішати з цукром і ванільним цукром, щоб цукор розчинився.
Зібрати торт: викладаючи по черзі шоколадні та білі коржі, їх потрібно змастити кремом. Зверху готовий торт також змастити кремом і можна посипати крихтою від залишків коржів. Поставити в холодильник мінімум на 6 годин.
За бажанням між коржами можна зробити прошарок із ягід або фруктів.
Торт "Ведмедик" з безе та горіхами
Ще одна популярна варіація цього десерту, але вже більш сучасна - торт "Ведмедик" з безе. Його готують із пісочного тіста, а безе з горіхами виступає як ще один прошарок.
Для тіста вам знадобляться (на таку ж форму, як і в першому рецепті):
- 340 г борошна;
- 4 жовтки;
- 150 г (3/4 пачки) вершкового масла;
- 0,5 ч. л. соди;
- 1 ст. л. сметани;
- цедра лимона;
- дрібка солі.
Для меренги (безе):
- 140-150 г цукру;
- 100 г волоських горіхів;
- 4 білки.
Для крему:
- 230 г вершкового масла (82%);
- 1 банка згущеного молока.
Для глазурі:
- 50 мл вершків (жирність 33%);
- 150 г шоколаду.
Просіяти борошно, натерти масло на тертці, обволікаючи в борошно. Перемішати, додати соду, цедру лимона, перемішати. Додати жовтки, сметану, дрібку солі, знову перемішати.
Замісити тісто, зібрати в грудку, покласти в пакет, прибрати в холодильник на півгодини. Потім поділити тісто на чотири частини, сформувати кульку і розкачати коржі по діаметру форми.
Для меренги білки збити за допомогою міксера до стійких піків, поступово додаючи цукор. Додати рубані горіхи, акуратно перемішати, прибрати в холодильник.
На тісто викласти частину меренги, розподілити по коржу. Поставити випікатися на 10 (максимум 15) хвилин при t 180°С. Дати коржу охолонути, інші коржі випекти так само.
Для крему збити масло, поступово додаючи згущене молоко. Зібрати торт, викласти коржі, перемазуючи їх кремом.
Для глазурі вершки з шоколадом з'єднати і розігріти, постійно помішуючи, поки шоколад не розтане. Дати охолонути глазурі та вилити на торт.
Зверху за бажанням можна прикрасити ягодами або фруктами.
Раніше ми розповідали, як приготувати ще один популярний у Союзі шоколадний торт "Кучерявий Вася", відомий також як "Пінчер".