Торт "Ведмедик" як у СРСР / freepik.com

Популярний і смачний десерт, родом із радянських часів - торт "Ведмедик". СРСР славився одвічним дефіцитом всього і вся, але радянські господині примудрялися готувати навіть "з нічого", а в результаті таких експериментів з'являлися кулінарні шедеври, які люблять досі.

Торт "Мішка" - рецепт із СРСР

Торт "Мішка" чи торт "Ведмедик" як у дитинстві - це насправді сметанник. Сметанні коржі, частина яких йде з какао, і сметанний крем.

Для тіста вам знадобляться (розрахунок на форму 21 см, висота 6,5 см):

Відео дня
  • 350 г нежирної сметани (10-15%);
  • 150 г цукру*;
  • 100 г (0,5 пачки) вершкового масла;
  • 5 г соди;
  • 30 г какао;
  • 560 г борошна.

*Кількість цукру за бажанням можна взяти більшу.

Для крему:

  • 1 л сметани;
  • 150 г цукру* + 10 г ванільного цукру.

*Кількість цукру можна взяти більшу.

Для тіста потрібно змішати сметану та цукор, додати вершкове масло. Усе перемішати. Покласти соду (гасити соду не потрібно, оскільки в рецепті є сметана - це кислота).

Розділити масу на 2 рівні частини, у першу додати 310 г борошна, у другу - просіяти какао, додати 280 г борошна, і замісити тісто. Воно має вийти пружним і добре розкачуватися, тому за необхідності можна додати трохи борошна.

З першої та другої частин тіста розкачати коржі діаметром 22 см - має вийти 3 білих і 3 шоколадних. Випікати в розігрітій до 180°С духовці, 8-10 хвилин. Ще гарячий корж обрізати по діаметру форми (21 см).

Для крему сметану змішати з цукром і ванільним цукром, щоб цукор розчинився.

Зібрати торт: викладаючи по черзі шоколадні та білі коржі, їх потрібно змастити кремом. Зверху готовий торт також змастити кремом і можна посипати крихтою від залишків коржів. Поставити в холодильник мінімум на 6 годин.

За бажанням між коржами можна зробити прошарок із ягід або фруктів.

Торт "Ведмедик" з безе та горіхами

Ще одна популярна варіація цього десерту, але вже більш сучасна - торт "Ведмедик" з безе. Його готують із пісочного тіста, а безе з горіхами виступає як ще один прошарок.

Для тіста вам знадобляться (на таку ж форму, як і в першому рецепті):

  • 340 г борошна;
  • 4 жовтки;
  • 150 г (3/4 пачки) вершкового масла;
  • 0,5 ч. л. соди;
  • 1 ст. л. сметани;
  • цедра лимона;
  • дрібка солі.

Для меренги (безе):

  • 140-150 г цукру;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 4 білки.

Для крему:

  • 230 г вершкового масла (82%);
  • 1 банка згущеного молока.

Для глазурі:

  • 50 мл вершків (жирність 33%);
  • 150 г шоколаду.

Просіяти борошно, натерти масло на тертці, обволікаючи в борошно. Перемішати, додати соду, цедру лимона, перемішати. Додати жовтки, сметану, дрібку солі, знову перемішати.

Замісити тісто, зібрати в грудку, покласти в пакет, прибрати в холодильник на півгодини. Потім поділити тісто на чотири частини, сформувати кульку і розкачати коржі по діаметру форми.

Для меренги білки збити за допомогою міксера до стійких піків, поступово додаючи цукор. Додати рубані горіхи, акуратно перемішати, прибрати в холодильник.

На тісто викласти частину меренги, розподілити по коржу. Поставити випікатися на 10 (максимум 15) хвилин при t 180°С. Дати коржу охолонути, інші коржі випекти так само.

Для крему збити масло, поступово додаючи згущене молоко. Зібрати торт, викласти коржі, перемазуючи їх кремом.

Для глазурі вершки з шоколадом з'єднати і розігріти, постійно помішуючи, поки шоколад не розтане. Дати охолонути глазурі та вилити на торт.

Зверху за бажанням можна прикрасити ягодами або фруктами.

Раніше ми розповідали, як приготувати ще один популярний у Союзі шоколадний торт "Кучерявий Вася", відомий також як "Пінчер".

Вас також можуть зацікавити новини: